България

Какво се случва с шофьори, употребили амфетамини

  18.01.2019 09:29             
Какво се случва с шофьори, употребили амфетамини

Амфетамините ободряват и увеличават работоспособността, но карат шофьорите да губят чувство за критичност на пътя. Това заяви за Дарик доц. Маргарита Гешева - национален консултант по токсикология и началник на отделението по токсикология в „Пирогов“. По думите ѝ след употреба на амфетамини шофьорите са с притъпено чувство за риск и са склонни да взимат авантюристични решения. По нейни данни употребата им в последните години пък се увеличава непрекъснато.
 
По данни на МВР през 2018 г. броят на заловените дрогирани шофьори се е увеличил десеторно в сравнение с три години по-рано. Само за миналата година катастрофите, предизвикани от водачи, употребили някакъв тип наркотик, са над 100.
 
Амфетамините, например, имат възбуждащо действие, но могат да доведат шофьорите до пълна липса на критичност на пътя, заяви за Дарик доц. Маргарита Гешева:
 
„Амфетамините спадат към възбуждащата дрога, при което употребяващите ги са бодри, работоспособни, весели, разговорчиви, губят и критичност обаче и са доста смели и некритични на пътя. Склонни са към авантюристични решения. Една лека превъзбуда, в която човек говори повече и в която е остроумен и забавен, той може да стане абсолютно некритичен и психопатно възбуден. Просто те ободряват при прием на определено количество алкохол, което би следвало да въздейства на приемащия го човек, след прием на амфетамини изтрезнява, става свеж и отново започва отначало да пие, приема по-големи количества алкохол“, обясни доц. Гешева.
 
По думите ѝ въздействието на амфетамините е индивидуално при всеки човек и може да доведе до тежки състояния, включително амфетаминова психоза:
 
„Всичко е индивидуално, но има момент на изчерпване на тези всички тези възбуждащи хормони или ензими, които се отделят в мозъка, така че всяко нещо си има и край, но понякога, за да се поддържат дълго време работоспособни, включително, непрекъснато вземат. Но от друга страна, амфетамините са много опасни, защото могат при съответен терен на мозъка все пак да причинят и трайно психично заболяване. Има понятие амфетаминова психоза“, допълни специалистът.

dariknews