Събития

Кметът на Криводол сгази общинска наредба

  18.01.2019 09:16             
Кметът на Криводол сгази общинска наредба

Кметът на Криводол Петър Данчев погази грубо общинска наредба и постави под въпрос редовността при обявяването на открита процедура за избор на оператор на язовирна стена, поддръжка и експлоатация на съоръженията край селата Ракево и Пудрия.

Управникът, който иначе кара втори мандат начело на общинската управа и би трябвало да познава нормативните актове, наруши текстове от Наредба №7, която регламентира къде и при какви условия се публикуват обяви. В Глава VІІІ, Раздел І на документа се казва, че „за провеждането на търга или конкурса се публикува обява, поне в един регионален ежедневник и в едно местно средство за масово осведомяване, както и се обявява на видно място в сградата на общинската администрация“ – това пише в чл.96 (1).

Припомняме, че „Конкурент“ е единственият всекидневник на територията на Северозапрадна България. Публикацията в друго издание, което всъщност направи кметът на Криводол днес, нарушава грубо общинските наредби. Издънката на градоначалника позволява на всеки участник в търговете за оператор на язовирните стени и водоемите край Ракево и Пудрия, който не е спечилил надпреварата, да ги oспорва пред съда. Отделно от това вече има членове на на общинския съвет в Криводол, които смятат да потърсят сметка от кмета за незаконносъобразните му действия.

Това не е първият опит на Данчев да избегне правилата. Въпрос на тълкуване е защо го прави – или иска да скрие търговете от очите на повече кандидати, или да се информират правилните хора за участието в тях.

Кметът на Криводол обеща да коментира по-късно темата, когато беше потърсен на мобилния си телефон. Като обективна медия "Конкурент" си запазва правото да огласи и неговата гледна точка.