Свят

САЩ напускат ядрения договор

  17.01.2019 15:21             
САЩ напускат ядрения договор

Вашингтон потвърди, че от 2 февруари САЩ започват напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват с Русия, съобщи Ройтерс, който се позовава на първия заместник държавен секретар на САЩ Андреа Томпсън, която е с ресор контрол над въоръженията и международна сигурност. Процесът по напускане е 6 месеца.

Според американския представител САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

Вчера Томпсън проведе двучасови разговори със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков в Женева. Тя обяви, че САЩ са "разочаровани" от преговорите с Русия.

На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора. Той обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

монитор