Крими

Крадци обезкостяват къщи в Дългоделци

  17.01.2019 13:49             
Крадци обезкостяват къщи в Дългоделци

Апаши върлуват от месеци в монтанското село Дългоделци. Положението в селото е страшно. Къщите без стопани буквално са обезкостени, алармира кметът Тихомир Георгиев. Хората живеят в страх, а крадците не се спират. На свобода са и задигат всичко, което докопат.

Последният удар, регистриран от полицията, е от нощта срещу сряда. Тогава апашите се вмъкнали в имота на  81 годишната баба Цветана Й.. Срязали всички електрически кабели, които захранвали с ток стопанските постройки на възрастната жена и отнесли около 75 метра жица. Още на следващия ден полицаите спипали  крадеца – 51 годишният Цеко Г. Кабелите са намерени в дома му. При разпитите обаче апашът признал, че е измъкнал жиците от още пет къщи.

„Знаем ги тези хайдуци. И полицията ги знае и ги хваща, но след разпит те отново са свободни и продължават. Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят нищо от къщите.. Не ги съдят, защото щетите били минимални!”, недоумява  Георгиев.

В Дългоделци по регистрация живеят около 800 души. Младите обаче са заминали да търсят препитание в градовете и в чужбина. В селото са останали предимно пенсионери, а над една трета от къщите са празни.