Събития

Василий Ковяр и Красимир Каранейчев със съвместна изложба

  17.01.2019 09:42             
   Василий Ковяр и Красимир Каранейчев със съвместна изложба

Съвместна изложба-живопис на Василий Ковяр и Красимир Каранейчев бе подредена в Клуба по източни бойни изкуства „Лотос“ – Мездра. Светла Дамяновска – гл. експрет „Култура и художествена галерия“ откри изложбата и представи творците. Домакинът на днешното събитие – Василий Ковяр, е направил своя дебют в края на 2017 г., а гостът – Красимир Каранейчев, за първи път участва със свои творби.

Кметът на Общината инж. Генади Събков поздрави двамата автори, като им пожела творческият им устрем да не спира.

„Със скромността и всеотдайността си, вие сте пример за несломимостта на творческия дух и за това, че добротата, която е във вас, трябва да бъде поощрявана“, каза кметът.

Приятелите на Василий Ковяр познава спортния и творческия му път, проследен при откриването на предишната му експозиция от 33 платна. Настоящите творби / 19 на брой/ позволяват съпоставка на нивото на художника от края на 2017 година и началото на 2019-та. Новите картини са групирани в четири статива – „Охрид“ – улица „Цар Самуил“, „Рози“, „Шабла“, „Ахтирски манастир“, „Натюрморт“ I,  „Натюрморт“ II, „Люляци“, „Ахтирски манастир - камбанария“ и новата интерпретация на картината „Река Ворскла“. Непрестанната работа на Василий Ковяр върху теми и сюжети, които го вълнуват и вдъхновяват, закономерно е довела до по-силни и завършени творби, до въздействащи и живи картини. Особено майсторство творецът демонстрира при пресъздаването на архитектурни обекти. Природните пейзажи и натюрмортите също за жанрове, в които е развил таланта си.

Непознатият Красимир Каранейчев е роден в град Троян през 1978 година. Учил е в художествената гимназия „Проф. Венко Колев“ и след това във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Твори дълги години в различни сфери на изкуството – графика, скулптура и дигиталните изкуства – 2 D и 3 D. Артист е на свободна практика. За себе си той казва: „ Отскоро преоткрих живописта, запленен от свободата и пряката връзка между фантазията и реалността, която предоставя“. Тринадесетте му творби – маслена живопис /малък формат/, завладяват въображението с наистина неуловимата граница между действителност и художествена измислица. Те са пейзажи, издържани в интензивни цветове, силно впечатляващи с прецизността на детайлите, но и с волния размах на четката, с нанесените смело бои и уверената ръка, с която са сътворени.

Това, което обединява творбите на двата автори, е внушението за покой, хармония и свобода, което зрителят неусетно възприема. Картините се допълват взаимно и образуват една балансирана експозиция, което доставя истинско удоволствие на наблюдаващите я.