България

10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та

  16.01.2019 15:30             
10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та

10 случая на засичане на радиация в метални отпадъци са били регистрирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от ведомството. В по-голяма част от случаите събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиационен контрол на входовете на големите металургични компании, както и на граничните пунктове на страната.

При 3 от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача. Два от тях са през февруари миналата година. При първия на граничния пункт на пристанище Варна-Запад автоматичните датчици засичат излъчване от радионуклида Радий (Ra-226) в камион с месингов скрап, идващ от Китай. Вторият е засечен медодобивния комбинат на „Аурубис България“в ремарке с медни отпадъци, идващи от Малта. Третият случай с върнат товар е през юни, когато в камион превозващ разнородни отпадъци е засечен радиоактивен Йод (I-131). Останалите 2 случая на върнати партиди със скрап са в металурлгичния завод на „Стомана Индъстри“ в Перник. В единия във вагон със скрап от съседна Румъния е засечен Радий, а в другия - идващ от Сърбия източникът на радиация е останал неизвестен.

Практиката е показала, че най-често в отпадъците лъчението е предизвикано от нанесено флуоресциращо покритие, съдържащо Ra-226 върху циферблати на различни контролни уреди или от отделни предмети, замърсени с естествени или техногенни радионуклиди. Поддържаната база данни в АЯР за събития с радиоактивни източници показва, че за последните 20 години около 80% от случаите са свързани с метален скрап, в който са открити материали с повишена радиоактивност.

Останалите случаи са свързани с откриване на безстопанствени източници, кражба на радиоактивни вещества, нелегален трафик, инциденти при работа и други, уточняват от АЯР.

monitor