България

Севелин, който закла баща си: Тормозеше мама, плашил ме е с пистолет, биеше ни

  15.01.2019 09:49             
Севелин, който закла баща си: Тормозеше мама, плашил ме е с пистолет, биеше ни

Полицаи водят Севелин след ареста. На 15 януари те отново трябва да го доведат в съда.

“Свърши се. Мисля, че убих баща си. Наръгах го”, казва в нощта срещу 4 ноември 2017 г. Севелин Николов - Съни. Трима от приятелите му мълчат, четвъртият е озадачен. Само преди час е чул Съни да казва, че ще убие баща си, защото “има да оправя сметки с него”, но не го взема на сериозно.

Съни изглежда напрегнат, иска да изпуши “една трева”. Свиват му цигара с марихуана. Докато пуши, Съни казва, че “трябва да се разберат какво ще лъжат, ако ги търси полицията”. Всички се съгласяват, а към 5 ч лягат да спят. На другия ден по обед приятелката на Севелин казва: “Търсят Съни, намерили са баща му...”

Убитият е Жоро Николов, на 51 г. По трупа му има 21 рани от нож.

Вече 13 месеца Съни е зад решетките, скоро ще навърши 27 г. Днес той трябва да бъде докаран с белезници в Софийския градски съд, където е насрочено първото заседание по делото срещу него за убийство. Наскоро младежът бил преместен в затворническата болница след операция на рамото, което се изваждало заради травми от години.

Съни е обвинен, че е заклал баща си, след като премислил всичко. В началото той отрича да има нещо общо, но при “оперативна беседа” с полицайка признава. После спира да разказва за фаталната нощ. На 9 февруари 2018 г., докато е в ареста, се съгласява да говори само с психолог и психиатър за “странните” отношения с баща му и за тормоза в семейството, но не и за убийството и това, което преживява.

Севелин е тренирал планинско колоездене. СНИМКА: Профилът На Khaled G. Alkhateb Във Фейсбук

Приятелите му са разпитвани няколко пъти от полицаи. Променят частично показанията си, но в крайна сметка алибито, което уж трябвало да поддържат, се разбива на пух и прах.

“Съни каза, че е направил услуга на себе си, майка си и брат си, защото баща му ги тормозел от години”, разкрива един от приятелите му.

Според МВР и прокуратурата в нощта на убийството Съни е под въздействието на “психоактивни вещества и медикаменти”. От 13,30 ч до след полунощ той

смесва

марихуана,

амфетамин

и бира

Взема и болкоуспокояващи заради силни болки в коляното, плешката, рамото и кръста. Те са наследство от планинското колоездене, с което се занимава от ученик, и от 7-8 лоши падания, довели до комоцио. (Виж карето долу.)

От 19-годишен Севелин не живее с родителите си. Изнася се на квартира след поредния побой вкъщи. “Баща ми вдигаше скандали на майка ми, на мен и брат ми (който е на 11 г. - б.а.). Когато беше пиян, почти винаги налиташе на бой”, разказва Севелин през февруари 2018 г.

Една вечер, докато бил на 14 г., закъснял, баща му вдигнал скандал и пак налетял. Съни избягал в спалнята си и се заключил, залоствайки вратата със столче. Но бащата я отворил, ударил го и го “наритал жестоко”.

“Обърна върху

мен малкия

гардероб,

който ме затисна, и излезе”, казва Севелин. При друг случай баща му го пребил със сабо, защото изгорил стари кибрити, оставени върху камината. Майка му опитала да го защити, но и тя го отнесла. “Помня, че дълго плака и вика за помощ”, разказва Севелин.

Според експертите той бил привързан към майка си, отнасял се топло с нея, двамата се оплаквали един до друг. След боя със сабото Съни със седмици заеквал. На 19 г. сред поредния побой се изнесъл на квартира. “Беше пиян. Тогава за първи път опря пистолет в главата ми”, твърди Севелин.

Преди 2 г. с приятелката му Ива се отделили в къща в с. Мало Бучино. На 3 ноември 2017 г. двамата станали късно - по обед. С кафето пушили марихуана, взели и амфетамин. Тръгнали с БМВ и докъм 18 ч ходели заедно и поотделно на разни места из София - при близки и приятели, по магазини и в автосервиз, където пак пушили трева, смъркали амфетамин и пили бира. Съни се засякъл с баща си, който му заръчал да мине през жилището му в “Павлово”. Младежът отишъл и след 20-ина минути се върнал с плик, в който имало елек и суджуци. След 22,30 ч с Ива и приятеля им Наско се върнали в Мало Бучино. Севелин сложил нож на дивана и заявил:

“Тази нощ ще

убия баща си!”

“Не прави тъпотии, ще си провалиш живота”, казала му Ива. Той отвърнал: “Остави ме”, и излязъл.

Според прокуратурата и част от свидетелите после събитията се развиват така. Половин час след полунощ Съни сваля скейтърска раница от 2-ия етаж и слага в нея нож, увит в черен суитшърт. В къщата пристига още едно момче и компанията тръгва на сбирка в кв. “Манастирски ливади”. Към 1,30 ч Съни моли приятеля си Йоан да го закара близо до дома на баща му. Йоан тръгва, а Съни го напътства накъде да кара. На около 4 пресечки от жилището в “Павлово” му казва да изгаси фаровете и двигателя и да паркира по инерция по-надолу.

Съни сменя високите си кецове с ниски. Вади гумирани строителни ръкавици и ножа от раницата. Казва на Йоан, че е инструктирал приятелката си какво да прави с личните му вещи, ако се случи нещо с него. Към 3,10 ч слага качулката на главата си и тръгва, но след 20 минути се връща, защото пред кооперацията имало много хора и не искал да го видят. Свива си една цигара, пуши и се връща.

Вратата на блока е с чип, но в този момент е отворена и Съни се качва на 5-ия етаж. Баща му отваря и избухва: “Какво търсиш тук, боклук, наркоман.” При сдърпването Жоро залита и пада. Като се изправя, е прободен с нож. Ударите се сипят в гърба и отстрани. После, докато тича към колата, Съни чупи ножа като разделя дървената и металната му част, и ги хвърля в река Боянска. Стига при Йоан задъхан и запъхтян. Първата му дума е “готово”. Иска да тръгват по-бързо. Йоан започва да се тревожи, когато чува от Съни: “Братле,

не е като по

филмите, много

по-трудно е

Трябваше повече от един път.”

По-късно Йоан признава, че бил наясно от по-рано, че Съни иска “да сплаши” баща си, но не вярвал, че ще се стигне до убийство. Друг от компанията твърди, че в оная нощ Съни казал: “Олекна ми, сега вече е спокоен”.

Убитият е намерен в 12,40 ч на другия ден от познатия си Симеон. Той отива да провери защо Жоро не си вдига джиесема по молба на жена, с която имал уговорка да пътува. Симеон заварва вратата отключена, побутва я и

вижда краката

на Жоро и

кръв по пода

Още след 1-ия оглед криминалистите търсят заподозрян сред близкото обкръжение на жертвата, тъй като вратата не е разбита и няма следи от грабеж. Жоро е по бельо, което показва, че е познавал човека, позвънил на вратата, и го е пуснал.

В обвинителния акт, който съдът ще обсъжда днес, конкретен мотив за убийството не е посочен. Освен тормоза в семейството разследващи подзират, че Съни може да е имал и други подбуди, свързани с имот.

Според една от свидетелките месец преди трагедията Жоро почнал да разпродава семейно имущество. Продал джип, но не дал пари на никого. Един ден казал, че на 9 ноември в къщата в Мало Бучино ще има оглед, защото иска да я продаде за 210 000 лв. От тях 90 000 лв. смятал да даде на майка си и баща си, 60 000 лв. да остави за себе си, а останалите Съни да подели с майка си и брат си.

Психолози не изключват вероятността Съни да се е почувствал екзистенциално застрашен от факта, че къщата, в която живее с приятелката си, ще бъде продадена. Той обаче казва, че идеята била с парите от продажбата, които се полагат на майка му, да се купи “апартаментче в София”. Майката от години издържала семейството, занимавала се с банково и с търговско право.

След убийството споделила, че не подозирала, че Съни е вземал наркотици. Пред нея той не пиел и не избухвал. Бил по-затворен от другите и “събирал всичко в себе си”. Мъжът ѝ пък развил мнителност към нея и Севелин. Според полицията в семейството с годините се е насъбирала омраза, която накрая прекипяла.

Избивал адреналин

при планински спускания

Севелин Николов се увличал от техниката, обичал да ремонтира коли и да ги подобрява. От 15-годишен тренирал планинско спускане. Станал състезател, участвал и в международни надпревари. Когато го питали защо се занимава с този спорт, казвал: “Избивам адреналина”.

Преди около 4 г. се отказал заради серия от травми и счупвания. В последните 6 г. имал и припадъци. Почнал да взема дрога, за да не го боли.

Завършил езиково училище. Баба му по бащина линия - Василка Николова, има частна гимназия. Тя бе директорка на училището, в което учеше и Йоан Матев - подсъдим за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Като завършил средното си образование, Севелин записал културология в Софийския университет, но после решил, че не е за него. През 2017 г. завършил задочно и с пълно отличие библиотекарския университет. Успоредно учел и туризъм в НБУ. Работел в магазин и сервиз за велосипеди, после във фирми за компютри и коли.

СНИМКА: Йордан Симeонов

24часа