Здраве

Дали не си миете ръцете прекалено често

  14.01.2019 15:30             
Дали не си миете ръцете прекалено често

Едно от най-елементарните неща, свързани с личната хигиена, е правилото да си миете ръцете … сравнително често. Според Американския център за превенция и контрол на заразите поддържането на ръцете чисти е едно от най-важните неща, които ще ви предпазят от болести. Ала напоследък доста здравни експерти предупреждават, че прекаленото миене може да ви изиграе лоша шега, тъй като намалява способността на кожата да се бори с лошите бактерии. Това води до въпроса: Колко често трябва да си мием ръцете?

Като цяло се предполага, че полезните бактерии, които живеят върху кожата ви, трябва да оцелеят там и след като мястото е обработено с вода и сапун. Колкото и пъти да си миете ръцете, те остават закачени за нея.

Прекалено честото миене на ръцете обаче нанася щети върху кожата като я изсушава. Освен това се оказва и че може да доведе до намаляване количеството положителни бактерии върху нея. Когато кожата е по-суха, добрите бактерии по-лесно може да изчезнат от нея.

Ако усетите подобна сухота, или че определени участъци са зачервени, люспести или ви сърбят, има вероятност да прекалявате с хигиената. Постоянното миене на ръцете може да се отрази и на имунитета ви, твърдят здравни експерти.

Особено опасно е при малките деца, които тепърва развиват своя имунитет. Честото миене на ръце е като предозиране с антибиотици – невъзможност на организма да опита да се бори сам с определени микроби. Важно е да знаете, че миенето на ръце с антибактериален сапун е същото като миенето с обикновен сапун.

Кога е препоръчително да миете ръцете си?

Споменатите по-горе неща в никакъв случай не означават, че трябва да спрете да си миете ръцете след посещаване на тоалетната, преди и след хранене, преди лягане и т. н. Любопитен факт след изследване на университета Мичиган е, че 95 % от хората не си мият ръцете след ходене до тоалетната, което увеличава вероятността от прихващане на бактерии.

Миенето на ръцете след ходене до тоалетна е наложително и не трябва в никакъв случай да бъде пропускано. Но ако вдигнете химикалка от пода или след като сте държали ръката си в джоба, спокойно можете да пропуснете сапунисването.

www.tialoto.bg