Свят

Сеизмолог: Скоро ще има трус от 8-а степен по Рихтер във Вранча

  12.01.2019 12:42             
Сеизмолог: Скоро ще има трус от 8-а степен по Рихтер във Вранча

Поредното земетресение бе регистрирано в района на Вранча в средата на тази седмица. Трусът с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер бе на дълбочина 119 километра, но бе усетено и в южната част на Украйна. Последната сеизмична активност в Одеска област бе на 28 октомври миналата година. Тогава местните сериозно се притесниха. Все пак трусът бе с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

По думите на сеизмолози от Румъния, в бъдеще можем да очакваме по-катастрофални трусове. Вранча едва ли ще се успокои. За съжаление, към момента е много сложно да се предскаже кога земята там отново ще се разлюлее. Доста стряскащи прогнози направи местният експерт Мирча Радулиан. Според него, след определен период от време ще има ново земетресение, което по сила ще е като това от 1986 година. Последствията от него ще са също толкова катастрофални.

От поредната сеизмична активност може да пострада и Закарпатска област. Там магнитудът може да достигне до 8-ма степен. На 30 август 1976 г. земетресение с епицентър окръг Вранча и магнитуд от 7.9 по Рихтер разтърсва Румъния и България. Земетресението е усетено дори в Италия, Гърция, Полша и Унгария. Земетресението причинява смъртта на 150 души, 558 са ранени. Има щети по над 55 000 сгради.

Блиц