Свят

Брутална смърт застигна млада майка и децата й, прокудени в „колиба за менструация” (СНИМКА)

  11.01.2019 13:50             
Брутална смърт застигна млада майка и децата й, прокудени в „колиба за менструация” (СНИМКА)

Майка и двете ѝ деца бяха открити мъртви, след като тя бе прогонена в „колиба за менструация” в Непал. Жената запалила огън, за да стопли двамата си сина – на 12 и на 9 години, в зимните температури. Според местните власти обаче димът задушил тримата.

Традиционната практика на изгонване на жени от семейството в „колибата за менструация”, когато са в онова деликатно положение или са току-що родили, е забранена в Непал, но все още се прилага широко в селските райони.

Обичаят, известен като „чхопади” дори е криминализиран през 2017 г., но все пак не е изкоренен. Има още случаи на задушени жени и поне един на момиче, починало след като било ухапано от змия в самотната колиба.

Според обичая, свързан с индуизма, жените в менструационен цикъл, както и непосредствено след раждане са нечисти и носители на лош късмет. Ето защо биват принудени да спят в отдалечени колиби или кошари.

На тях им се забранява да докосват добитък и мъже, както и достъп до общите тоалетни и някои храни и напитки. По време на тези периоди на принудително изгнание жените често стават жертви на студ и нападения. Девойките пък не могат да посещават училище.

Роднините, изгонили починалата жена, са заплашени от до 3 месеца затвор и глоба. Активисти обаче настояват за по-строги наказания, уточнява vesti.bg.