Konkurent
Инекс

България

Продавалниците махнаха обявите за домашен алкохол

2019-01-11 13:40 289 0

Продавалниците махнаха обявите за домашен алкохол
Автор: Снимка: Кореспондент

Нито една обява за домашен алкохол от област Велико Търново не може да бъде открита в глобалната мрежа показва проверка на областния седмичник „Кореспондент“. Така наречените „продавалници“ реагираха мигновено и свалиха всички обяви за спиртни напитки.

До ситуацията се стигна, след като стана ясно, че от Агенция „Митници“ ще следят за нелегална продажба на домашна ракия и вино по пазари и през интернет обяви. Освен това сериозна роля оказа и заплахата, че ще бъдат внедрявани тайни клиенти.

От Агенция „Митници“ се заканиха също да спират сайтове, които си позволяват да публикуват обяви за домашен алкохол. Всичко това сложи край на бизнеса, който от години се ширеше в глобалната мрежа.

Глобите за нарушителите също са сериозни. Продавачите са заплашени да се бръкнат от 500 до 1000 лв., а още по-тежки са санкциите за сайтовете, които публикуват обяви. Те ще бъдат глобявани между 2000 и 5000 лв. При повторно нарушение сумата става двойна.

Всъщност продажбата на алкохол е разрешена, само ако е с надлежно платен акциз. В много села обаче се варят хиляди литри ракия по казаните, но никой не плаща на държавата регламентирания налог, за да се снабди с бандероли.

Към момента все още не са забранени обявите за домашна храна, макар и в Министерството на земеделието и храните да се прокарват подобни идеи.  От област Велико Търново те са стотици. Продават се различни продукти, но основно суджуци и наденици, включително такива от конско месо. Често се срещат и обяви за пчелен мед, свинска мас, сладка, туршии и други зимнини.

Във Велико Търново съществува и хранителен кооператив „Обединени“. Групата в социалните мрежи има над 4500 членове. Обявите там са основно за домашно приготвени здравословни храни. Нейният администратор Господин Гюров се стреми в страницата да попадат качествени продукти и потребителите да бъдат доволни. Той коментира и темата със забраната за продажба на домашен алкохол.

„Не вярвам обявите за храни да бъдат забранени и съм твърдо зад тях.  Относно алкохола - той е акцизна стока и по-скоро съм за забрана на продажбата му.  Иначе търговците трябва да са на равни начала. Но производството му за собствена употреба трябва да си остане“, сподели Господин Гюров. По думите му хората, които са платили акциза си за домашен алкохол не би следвало да се притесняват от обявите си.

Друг е въпросът, че нито един сайт не би рискувал да публикува подобна обява, тъй като няма как да се установи дали продавачът е добронамерен и е платил акциза си.

По пазарите все още може да бъде открит домашен алкохол, но и търговците започнаха да крият пластмасовите шишета под масите.

автор: Михаил Михалев

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Спират движението по 5-километровия участък Калотина - Сливница
2019-06-26 19:55
5 0
Движението по близо 5-километров участък от пътя Калотина – Сливница ще бъде спряно. Това ще продължи до 20 ноември, когато трафикът ще преминава по стария…

Стадо овце падна от скалите на Царевец
2019-06-26 18:40
57 0
 Стадо овце пропадна от историческата крепост Царевец във Велико Търново, предаде БГНЕС. Част от животните не са оцелели след нелепия инцидент. Все още…

Именият рехабилитатор Паско Райчев празнува 70-годишнина
2019-06-26 17:25
56 0
Именият рехабилитатор, синът на легендата бай Тодор Чакръкчията, намести изкълчен глезен на гостенка дори на юбилейното си тържество Изкълчен глезен на една от гостенките намести…

Климатолог: Нормално е в България най-много валежи да има през май и юни
2019-06-26 16:10
61 0
"В България обикновено най-много валежи има през месеците май и юни и това, което се случва сега не е изненада, а нормална климатична особеност -…

актуален брой на вестник Конкурент