Konkurent
ТДМ

България

Продавалниците махнаха обявите за домашен алкохол

2019-01-11 13:40 174 0

Продавалниците махнаха обявите за домашен алкохол
Автор: Снимка: Кореспондент

Нито една обява за домашен алкохол от област Велико Търново не може да бъде открита в глобалната мрежа показва проверка на областния седмичник „Кореспондент“. Така наречените „продавалници“ реагираха мигновено и свалиха всички обяви за спиртни напитки.

До ситуацията се стигна, след като стана ясно, че от Агенция „Митници“ ще следят за нелегална продажба на домашна ракия и вино по пазари и през интернет обяви. Освен това сериозна роля оказа и заплахата, че ще бъдат внедрявани тайни клиенти.

От Агенция „Митници“ се заканиха също да спират сайтове, които си позволяват да публикуват обяви за домашен алкохол. Всичко това сложи край на бизнеса, който от години се ширеше в глобалната мрежа.

Глобите за нарушителите също са сериозни. Продавачите са заплашени да се бръкнат от 500 до 1000 лв., а още по-тежки са санкциите за сайтовете, които публикуват обяви. Те ще бъдат глобявани между 2000 и 5000 лв. При повторно нарушение сумата става двойна.

Всъщност продажбата на алкохол е разрешена, само ако е с надлежно платен акциз. В много села обаче се варят хиляди литри ракия по казаните, но никой не плаща на държавата регламентирания налог, за да се снабди с бандероли.

Към момента все още не са забранени обявите за домашна храна, макар и в Министерството на земеделието и храните да се прокарват подобни идеи.  От област Велико Търново те са стотици. Продават се различни продукти, но основно суджуци и наденици, включително такива от конско месо. Често се срещат и обяви за пчелен мед, свинска мас, сладка, туршии и други зимнини.

Във Велико Търново съществува и хранителен кооператив „Обединени“. Групата в социалните мрежи има над 4500 членове. Обявите там са основно за домашно приготвени здравословни храни. Нейният администратор Господин Гюров се стреми в страницата да попадат качествени продукти и потребителите да бъдат доволни. Той коментира и темата със забраната за продажба на домашен алкохол.

„Не вярвам обявите за храни да бъдат забранени и съм твърдо зад тях.  Относно алкохола - той е акцизна стока и по-скоро съм за забрана на продажбата му.  Иначе търговците трябва да са на равни начала. Но производството му за собствена употреба трябва да си остане“, сподели Господин Гюров. По думите му хората, които са платили акциза си за домашен алкохол не би следвало да се притесняват от обявите си.

Друг е въпросът, че нито един сайт не би рискувал да публикува подобна обява, тъй като няма как да се установи дали продавачът е добронамерен и е платил акциза си.

По пазарите все още може да бъде открит домашен алкохол, но и търговците започнаха да крият пластмасовите шишета под масите.

автор: Михаил Михалев

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Тежка катастрофа между кола и автобус (СНИМКИ/ВИДЕО)
2019-01-21 09:20
332 0
Тежка катастрофа край Карлово затвори подбалканския път София - Бургас. По първоначални данни лек автомобил е предприел неправилно изпреварване, подхлъзнал се е и се е…

11 помилвани затворници за 2 години
2019-01-21 08:40
60 0
Само 11 осъдени затворници са помилвани от началото на мандата на вицепрезидента Илияна Йотова през 2017 г., съобщи тя на работна среща с журналисти с…

10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та
2019-01-21 07:25
90 0
10 случая на засичане на радиация в метални отпадъци са били регистрирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от ведомството. В по-голяма част от…

Бисер Петков: Липсват данни за около 48 000 с увреждания, които имат право на новата помощ
2019-01-20 21:10
399 0
В АСП липсват данни за около 48 хиляди души, които имат право на новата финансова помощ по Закона за хората с увреждания. Те ще трябва…

актуален брой на вестник Конкурент