Konkurent
ТДМ

Свят

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

2019-01-11 11:20 254 0

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

13 нови радиосигнали са открити от международен екип от учени към канадската обсерватория CHIME. Изумителното в случая е че един от тях се повтаря периодично, което дава основание на учените да го възприемат като "сигнал от извънземните", съобщава Nature.

Според учените, преди това е бил известен само един подобен източник на повтарящи се сигнали. Откриването на втория такъв подсказва, че вероятно може да има и други. Откриването и изучаването на сигналите ще помогне за решаването на загадката на появата им.

Първите мистериозни радиосигнали са открити през 2007 г. по време на  наблюдаването на радиопулсари с помощта на телескопа "Паркс" в Австралия. По-късно са открити още 9 радиосигнала, което дава основание да се мисли, че те могат да имат изкуствен произход и да се окажат сигнали от извънземни цивилизации. Всички тези сигнали са обединени от голяма мощност и голямо разстояние до техните източници. Първоначално астрономите са предполагали, че те се генерират от сливането на неутронни звезди или обекти, които се превръщат в черна дупка.

Преди две години, обаче, телескопът "Паркс" записа за първи път повтарящи се радиосигнали там, където по-рано бе фиксиран един от първите получени преди това сигнали. Година по-късно CHIME откри нов тип такива сигнали, които имат много ниска честота, което прави „извънземните сигнали” още по-загадъчни. Миналото лято бяха записани 13 нови радиосигнали с честота от 400 мегахерца.

Според астрономите, откритият сега повтарящ се сигнал идва от разстояние от 1,5 милиарда светлинни години от нашата галактика. Предполага се, че е възникнал близо до черна дупка или свръхнова звезда.

Професор Авид Лоуб от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсън в САЩ, смята, че повтарящите се сигнали могат да бъдат доказателство за изключително напреднали извънземни технологии.

Превод и редакция: БЛИЦ

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Бебето от тази СНИМКА шокира целия свят, а историята му е истинско чудо
2019-03-22 14:20
64 0
Това е снимка на малкия Ной моменти след раждането му. Но нека започнем от самото начало. Когато майка му Шели…

ЕС глоби отново
2019-03-22 12:50
63 0
Снимка: PIXABAY.COM През юли миналата година Google получи глоба на рекордна сума от 5 млрд. долара заради злоупотреба с търсенето на Android. Технологичният гигант…

Побесняла съпруга атакува свирепо мъжа си след като го хвана с други жени (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)
2019-03-22 11:20
296 0
Разгневена жена атакува със стол съпруга си, който се намирал в бар, тъй като го хванала да пие с няколко жени. Инцидентът се е случи…

Австралия евакуира 2000 души заради приближаването на мощния циклон Тревър
2019-03-22 09:50
119 0
 Австралия евакуира около 2000 души заради приближаването на мощен циклон, който се очаква да връхлети страната в събота, предаде Асошиейтед прес. Евакуацията се извършва в…

актуален брой на вестник Конкурент