Свят

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

  10.01.2019 15:48             
Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

13 нови радиосигнали са открити от международен екип от учени към канадската обсерватория CHIME. Изумителното в случая е че един от тях се повтаря периодично, което дава основание на учените да го възприемат като "сигнал от извънземните", съобщава Nature.

Според учените, преди това е бил известен само един подобен източник на повтарящи се сигнали. Откриването на втория такъв подсказва, че вероятно може да има и други. Откриването и изучаването на сигналите ще помогне за решаването на загадката на появата им.

Първите мистериозни радиосигнали са открити през 2007 г. по време на  наблюдаването на радиопулсари с помощта на телескопа "Паркс" в Австралия. По-късно са открити още 9 радиосигнала, което дава основание да се мисли, че те могат да имат изкуствен произход и да се окажат сигнали от извънземни цивилизации. Всички тези сигнали са обединени от голяма мощност и голямо разстояние до техните източници. Първоначално астрономите са предполагали, че те се генерират от сливането на неутронни звезди или обекти, които се превръщат в черна дупка.

Преди две години, обаче, телескопът "Паркс" записа за първи път повтарящи се радиосигнали там, където по-рано бе фиксиран един от първите получени преди това сигнали. Година по-късно CHIME откри нов тип такива сигнали, които имат много ниска честота, което прави „извънземните сигнали” още по-загадъчни. Миналото лято бяха записани 13 нови радиосигнали с честота от 400 мегахерца.

Според астрономите, откритият сега повтарящ се сигнал идва от разстояние от 1,5 милиарда светлинни години от нашата галактика. Предполага се, че е възникнал близо до черна дупка или свръхнова звезда.

Професор Авид Лоуб от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсън в САЩ, смята, че повтарящите се сигнали могат да бъдат доказателство за изключително напреднали извънземни технологии.

Превод и редакция: БЛИЦ