Konkurent
Инекс

Свят

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

2019-01-11 11:20 301 0

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

13 нови радиосигнали са открити от международен екип от учени към канадската обсерватория CHIME. Изумителното в случая е че един от тях се повтаря периодично, което дава основание на учените да го възприемат като "сигнал от извънземните", съобщава Nature.

Според учените, преди това е бил известен само един подобен източник на повтарящи се сигнали. Откриването на втория такъв подсказва, че вероятно може да има и други. Откриването и изучаването на сигналите ще помогне за решаването на загадката на появата им.

Първите мистериозни радиосигнали са открити през 2007 г. по време на  наблюдаването на радиопулсари с помощта на телескопа "Паркс" в Австралия. По-късно са открити още 9 радиосигнала, което дава основание да се мисли, че те могат да имат изкуствен произход и да се окажат сигнали от извънземни цивилизации. Всички тези сигнали са обединени от голяма мощност и голямо разстояние до техните източници. Първоначално астрономите са предполагали, че те се генерират от сливането на неутронни звезди или обекти, които се превръщат в черна дупка.

Преди две години, обаче, телескопът "Паркс" записа за първи път повтарящи се радиосигнали там, където по-рано бе фиксиран един от първите получени преди това сигнали. Година по-късно CHIME откри нов тип такива сигнали, които имат много ниска честота, което прави „извънземните сигнали” още по-загадъчни. Миналото лято бяха записани 13 нови радиосигнали с честота от 400 мегахерца.

Според астрономите, откритият сега повтарящ се сигнал идва от разстояние от 1,5 милиарда светлинни години от нашата галактика. Предполага се, че е възникнал близо до черна дупка или свръхнова звезда.

Професор Авид Лоуб от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсън в САЩ, смята, че повтарящите се сигнали могат да бъдат доказателство за изключително напреднали извънземни технологии.

Превод и редакция: БЛИЦ

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Това е най-скъпият имот в САЩ! Никой не може да си го позволи (ВИДЕО)
2019-06-26 18:50
59 0
Цената на най-скъпия имот в САЩ, който се намира в Лос Анджелис, беше свалена с 50 милиона долара. Имението, наречено „Чартуел“, вече може да бъде…

Автобус с нелегални мигранти се обърна, 11 са загинали
2019-06-26 17:20
109 0
Най-малко единадесет души загинаха и десетки бяха ранени днес при катастрофа на микробус, превозващ нелегални мигранти, в северозападния турски окръг Одрин, съобщи турската телевизия НТВ.…

Сексоложка разкри как се горят най-много калории
2019-06-26 16:20
64 0
Сексоложката Шахзади Харпър съветва партньорите да загърбят спалнята и да правят любов в кухнята, защото по този начин ще изгорят най-много калории, пише в. "Сън". …

Котка оживя след 35-минути в пералнята
2019-06-26 15:50
68 0
Жена от град Мейпълууд в щата Минесота се убеди, че котката й има 9 живота, след като я изпра заедно с дрехите си в пералнята…

актуален брой на вестник Конкурент