Konkurent
ТДМ

Свят

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

2019-01-11 11:20 190 0

Извънземните ли са? Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се сигнал от Космоса

13 нови радиосигнали са открити от международен екип от учени към канадската обсерватория CHIME. Изумителното в случая е че един от тях се повтаря периодично, което дава основание на учените да го възприемат като "сигнал от извънземните", съобщава Nature.

Според учените, преди това е бил известен само един подобен източник на повтарящи се сигнали. Откриването на втория такъв подсказва, че вероятно може да има и други. Откриването и изучаването на сигналите ще помогне за решаването на загадката на появата им.

Първите мистериозни радиосигнали са открити през 2007 г. по време на  наблюдаването на радиопулсари с помощта на телескопа "Паркс" в Австралия. По-късно са открити още 9 радиосигнала, което дава основание да се мисли, че те могат да имат изкуствен произход и да се окажат сигнали от извънземни цивилизации. Всички тези сигнали са обединени от голяма мощност и голямо разстояние до техните източници. Първоначално астрономите са предполагали, че те се генерират от сливането на неутронни звезди или обекти, които се превръщат в черна дупка.

Преди две години, обаче, телескопът "Паркс" записа за първи път повтарящи се радиосигнали там, където по-рано бе фиксиран един от първите получени преди това сигнали. Година по-късно CHIME откри нов тип такива сигнали, които имат много ниска честота, което прави „извънземните сигнали” още по-загадъчни. Миналото лято бяха записани 13 нови радиосигнали с честота от 400 мегахерца.

Според астрономите, откритият сега повтарящ се сигнал идва от разстояние от 1,5 милиарда светлинни години от нашата галактика. Предполага се, че е възникнал близо до черна дупка или свръхнова звезда.

Професор Авид Лоуб от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсън в САЩ, смята, че повтарящите се сигнали могат да бъдат доказателство за изключително напреднали извънземни технологии.

Превод и редакция: БЛИЦ

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Вижте най-зрелищните катастрофи на легендарната писта Нюрбургринг през 2018 (ВИДЕО)
2019-01-21 09:50
26 0
Нюрбургринг е най-известната писта в света. Особено популярна част е Nordschleife (Северна отсечка), дълга над 22 км., която се използва за тестване на автомобили и поставяне на…

Това са следващите супер оръжия на американската армия
2019-01-21 08:20
73 0
Американската армия вече разполага с внушителна гама от оръжия. През последното десетилетие Пентагона се подготвя за потенциални конфликти с високотехнологични руски и китайски военни технологии, предава…

Разпространиха пророчества на Ванга за 2019 година
2019-01-21 06:50
526 0
Ванга никога не е говорила за 2019 година, но понякога е споменавала периоди като края на второто десетилетие на следващия век. Освен това, въпреки че…

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега
2019-01-20 21:20
124 0
Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега, показва анализът на данните от съвместната американско-европейска космическа сонда Касини. Те са на не повече…

актуален брой на вестник Конкурент