Събития

Мъртва риба изплува от водите на река в Северозапада

  09.01.2019 12:55             
Мъртва риба изплува от водите на река в Северозапада

Голямо количество мъртва риба се носи по течението на река Цибрица в Златията, алармираха рибари. Първите екземпляри са забелязани в неделя.  Рибарите веднага са подали сигнали в агенцията по рибарство и РИОСВ – Монтана. Момчетата взели няколко от мъртвите риби, за да установят експерти в специализираните лаборатории какво е причинило смъртта им.

„Мъртвите риби не са единични екземпляри, а много, което показва, че става въпрос за сериозно замърсяване, нанесло значителни щети”, каза ръководителят на ловно – рибарското сдружение Александър Георгиев.  Според него и колегите му най-вероятно рибата е станала жертва на пестициди. Земеделците от района използват януарските слънчеви дни, за да пръскат посевите си и вероятно след обработката са измили цистерните на реката. Експерти на ИАРА са направили оглед, но не са открили мъртва риба. От РИОСВ – Монтана съобщиха, че са получили сигнал, който обаче не се е потвърдил.

 „В района няма промишлено производство, което да замърсява реката. Сигналът не се потвърди и за сега наши експерти не са били на място. Инспекторите от ИАРА са направили проверка и не са открили мъртва риба.”, каза за „Конкурент” директорът на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова.

Цибрица е река с много риба. В нея има  шаран, лин, клен, бабушки и още доста видове, които привличат рибарите от целия район.