Здраве

Как да си приготвим лечебна вана за релакс и енергия

  07.01.2019 16:19             
Как да си приготвим лечебна вана за релакс и енергия

Топлата ароматна вана е прекрасен начин за релаксация и лечение на нервно напрежение, безсъние и мускулни проблеми

 

В студеното време топлите, ароматни, цветни и релаксиращи вани са чудесен начин да накарате тялото си да се почувства добре, да се отпусне и да релаксира. Тези древни методи за постигане на добра кондиция и здраве са изключително ефективни и днес. Освен това са изключително приятни. Кой не обича да се отпусне във ваната, обгърнат от ароматни соли или билки.

Предлагаме ви откъс от книгата „Лечебните енергии на водата”, който ще ви научи как точно да приготвяте желаната от вас вана и какъв тип вана ще ви помогне при различни проблеми.

Лечебни вани

Прочистете си водата!

Най-лесният начин да пречистите водата си и да възстановите енергията й е като добавите сол от Мъртво море. След това можете да отпечатате върху нея лечебна енергия чрез звук, аромат и цвят. Нуждаете се от стъклен съд с капак (или кана, изработена от естествени минерали като оникс или алабастър), две шепи солни кристали от Мъртво море – винаги използвайте естествени сиви кристали вместо рафинираните бели кристали – и добавете чаена лъжица неароматизирана талкова пудра.

• Напълнете ваната с топла вода. После отсипете количество от водата в кана, добавете солите и талка, поставете капака и разклатете енергично за няколко минути. Това имитира разтърсването при хомеопатията.

• Излейте съда във ваната, като едновременно с това разбърквате с ръка: направете няколко огромни осморки по часовниковата стрелка, а после – обратно на часовниковата стрелка. Това образува поредица от малки водовъртежи, които помагат на водата за къпане да приеме лечебните вибрации.

Аромати

Топлата ароматна вана е прекрасен начин за релаксация и лечение на нервно напрежение, безсъние и мускулни проблеми. Добавете силна запарка от билки към водата или завържете муселинова торбичка със свежи или сухи билки под водата, докато пълните ваната. Или пък добавете капки от есенциални масла към водата, като разбърквате енергично, докато се разтворят.

• Лавандулата е много силно лечебно средство за вана – за релаксация, за облекчаване на мускулна умора, за борба срещу вирусни инфекции и за изчистване на токсините.

• Мащерката и розмаринът са полезни при умора. Лайката и мечата стъпка също ще ви помогнат да се отпуснете и да спите по-добре.

• Никога не добавяйте повече от 10 капки есенциални масла към ваната си. Прибавяйте само една капка от тях за бебешка вана и 2 или 3 капки за деца. Лайката и лавандулата действат особено успокояващо за бебешки и детски вани. Ако ги прибавяте към есенциалните масла, вместо да използвате запарка, по-добре първо ги смесете в основа като например органично слънчогледово масло.

• Билковите вани са чудесни за тонизиране на кожата. За мека и блестяща кожа добавете иланг-иланг, сандалово дърво, ливан или розово масло.

Силата на цветовете

Здравословната вода може да улови невидимите вибрации на цветовете. Кожата и мозъкът са особено чувствителни към разнообразните енергии на различните цветове, някои от които релаксиращи, а други – стимулиращи.

• Като част от преживяването, наречено лечебна вана, се обградете с цветове от студения край на спектъра за релаксация. Тюркоазено, синьо или виолетово са особено подходящи, а зеленото е добро за баланс. Оставете инстинкта да ви води. Можете да използвате цветни крушки или да поставите цветни драперии в стаята си или пък да изберете Аура-Сома лечебни средства. Когато излезете от ваната, увийте се в хавлии в ярки цветове.

Когато свършите с ваната си, се постарайте да я изчистите от своите вибрации – използвайте нехимично почистващо средство, после натъркайте повърхността на ваната с половинка лимон.

Релаксация

• Постарайте се водата да е с подходящата температура за вас – трябва да е топла, за да е релаксираща. Водата трябва да е достатъчно топла, за да останете във ваната 15-20 минути, без да изстине прекалено. Не добавяйте повече вода във ваната.

• Ако е възможно, вземете си ваната вечерта като подготовка за дълбок сън.

• Не забравяйте да затворите очи, докато релаксирате. Това позволява мисловната дейност да се забави и да станете по-възприемчиви към лечебните вибрации около вас.

• Мислете за изцеление. Припомняйте си радостни моменти от живота си или правете положителни декларации за бъдещето.

Успокояващи звуци

Водата е мощен предавател на звук. Нашите тела могат да усетят множество честоти, които ушите не могат да уловят, поради високо съдържание на вода в тялото ни тъканите ни улавят и усилват звуците, които не можем да чуем с физическите си уши.

• Докато се отпускате във ваната си, опитайте се да слушате музиката на морски вълни, които се плискат на брега. Това ще резонира с тялото ви и ще доведе до по-дълбока релаксация. Ако дишате леко и в ритъма на вълните, ще приемете лечебните вибрации на морето.

Цветни парни вани

Бихте могли да превърнете банята си в помещение, изпълнено с пари, за да си осигурите прекрасно релаксиращо и изцелително преживяване. Тази идея води началото си от ацтеките, които използвали за целта специално помещение или малки каменни стаи, наречени „темезкали”, изградени в близост до храмовете. Срещу малкия вход на стаята имало плитко езерце с гореща вода, под която имало нагорещени камъни, а във водата плували цветя. Билките се хвърляли в горещата вода и върху камъните, за да се изпаряват и обгръщали присъстващите в пари от билкови аромати. Ацтеките използвали тези бани за предпазване от болести и особено при проблеми с храносмилането и кръвообращението.

Ведическата система от древна Индия съдържа подробни рецепти за добавяне на цветни и билкови масла към парните вани за борба срещу определени оплаквания. Те приготвяли свои собствени цветни масла, като през нощта оставяли шишенца с масло в близост до цъфтящи цветя. Докато цветето дишало, маслото поглъщало аромата му. На следващата нощ поставяли шишенцето до друго цвете и така в продължение на няколко нощи, докато получат екзотична смесица от аромати. Тези аромати били залегнали в самите основи на ведическата система за лечение.

Днес ние си правим цветна парна вана като луксозна и могъща терапия срещу умора, дихателни проблеми, инфекции и като начин за укрепване на организма. Абсорбирането на цветни масла може да стимулира кислорода в кръвния поток, а по този начин и имунната система. Вдишването на билкови и цветни аромати в сухи горещи вани също прочиства дихателните пътища.

Здравословната вода може да улови невидимите вибрации на цветовете

Направете си собствена парна вана

Ако живеете на място с горещ климат, бихте могли да опитате древните методи на ацтеките или индийците. В противен случай опитайте следното:

• Нужни са ви ароматни цветя и/или билки, малък стъклен съд с капак (или със завинтваща се капачка), няколко естествени неизбелени парчета плат, няколко лъжици светло, нерафинирано олио. Можете да купите козметично масло от аптеката. Маслото не бива да е много гъсто или с прекалено силен аромат. Органичното слънчогледово олио е добра основа за случая и също така има високо съдържание на витамин Д.

• Напоете малко парче плат с маслото. Поставете го на дъното на съда и го покрийте със слой свежи цветове, венчелистчета или билки по ваш избор.

• Повторете процедурата, като редувате слой от плат, напоен в масло, и слой от цветчета, венчелистчета или билки, докато напълните съда догоре. Покрийте го и го оставете да престои на топло място три-четири дни, като всеки ден леко разклащате съда.

• Сменете цветята и повторете целия процес, докато напоените с масло парчета плат напълно поемат ароматите. Целият процес вероятно ще отнеме около две седмици.

• Поставете ароматизираното парче плат на дъното на изпарител за ароматерапия. Или ако искате, можете да поставите парчето плат в горната част на съд за готвене на пара. Поставете изпарителя или съда за готвене на пара до ваната си в близост до главата си.

• Напълнете ваната с около 15 см топла вода, добавете две шепи солни кристали от Мъртво море. Легнете във ваната и отпуснете главата си върху възглавница – сгъната хавлиена кърпа или специална гумена възглавница за вана.

• Затворете очи и се отпуснете. Представете си как напрежението в тялото ви бавно си тръгва, започвайки от челото ви, придвижвайки се надолу по тялото и излиза през върховете на пръстите на краката и ръцете ви.

• Когато сте готови, станете бавно и енергично се избършете с голяма топла хавлиена кърпа.

Енергизиращият душ

Има дни, в които се събуждаме пълни с енергия, но има и дни, в които се чувстваме отпуснати и разсеяни. Понякога прекомерният стрес, влошеното здраве или липсата на ползотворен сън изтощават енергията ни почти до краен предел. Един душ за възстановяване на енергията би могъл да бъде добро начало на деня. Отрицателните йони в движещата се вода създават усещане за енергия, което е основната причина да се чувстваме съживени след разходка в морските вълни на брега или във водопади. Водопадите, дело на човешка ръка, т.е. душовете, могат да ни помогнат да възстановим енергията и душевното си благополучие.

• Използвайте същата смес от соли от Мъртво море и талк като при лечебната вана (вижте по-горе), но този път ги разбъркайте в контейнера на сухо. Изсипете сместа върху парче неизбелван муселин, добавете 4 капки борово масло, след което завържете плата около слушалката на душа си.

Докато си вземате душ, действието на отрицателно заредената вода върху кожата ви в комбинация с вибрациите от боровото масло, ще стимулират кръвообращението, ще помогнат на тялото да абсорбира повече кислород и ще влеят във вас нова енергия. Добавете към душа си звуци, образи и масаж.

• Започнете душа с топла вода и постоянно намалявайте температурата на водата, защото колкото по-хладка е водата, толкова по-освежаваща е тя и повече стимулира кръвообращението.

• Използвайте естествена гъба или четка, за да стимулирате още повече кръвообращението и лимфната система. Намокрете четката и нежно търкайте по цялото тялото с кръгообразни движения. За да постигнете максимален ефект, старайте се движенията да са по посока към сърцето. Това отваря меридианите, през които протича енергията „чи”, подобрявайки кръвообращението и цялостното състояние на организма.

• Подсушете се енергично с хавлиена кърпа, използвайте кърпа в ярък цвят от стимулиращия край на цветния спектър – жълто, оранжево или червено.

• За финални нотки, използвайте фина мъгла от спрей, който предварително сте приготвили от вода, към която сте прибавили две капки от любимото ви есенциално масло. Напръскайте цялото си тяло и го оставете да изсъхне.

В много култури в Северна Европа от дълги години хората по традиция вземат студен душ, за да подобрят кръвообращението, и за цялостно укрепване на организма, както и за позитивно начало на деня. Във Финландия, на Скандинавския полуостров и много части на Русия имат високо развити водни практики, които съчетават ползите за физическото здраве с дълбоко вкоренената и често пъти премълчавана вяра в ползите им за емоциите и общуването.

Японците имат високоразвита съзнателност за водата, а чистотата е основен елемент на тяхната религия и философия. Древните шинтоисти са извършвали ритуали за очистване, които са се съхранили през цялата история на Япония. Ритуалното очистване може да е просто изплакване на ръцете и устата на фонтана на входа на шинтоисткото светилище или молитва под ледените водопади. Много хора, практикуващи бойни изкуства, също обичат да вземат душ във водопад, но ако такъв няма наблизо, се поливат сутрин с кофа студена вода.

Борът има очистващ ефект. Той има мощно противовъзпалително и дезодориращо действие, а есенциалното борово масло се препоръчва за лечение на дихателни проблеми. Но то притежава и други качества. Ако излезете на вечерна разходка в борова гора, наблюдавайте залеза и вижте колко дълго боровете запазват светлинен ореол – дълго време, след като останалите дървета вече са потънали в тъмнина. Това до известна степен обяснява способността на бора да ни доставя специална енергия, важна за повишаването на жизнената ни сила.

Из „Лечебните енергии на водата”

24часа