Свят

Папа Франциск се надява новият пакт на ООН да насърчи съчувствието към мигрантите

  17.12.2018 09:32             
Папа Франциск се надява новият пакт на ООН да насърчи съчувствието към мигрантите

 

Папа Франциск изрази надежда, че новият глобален пакт на ООН за миграцията ще насърчи солидарността с мигрантите, предаде Асошиейтед прес.

Пред вярващите, събрали се на площад "Свети Петър", Светият отец каза, че споразумението, което не е със задължителен характер, служи като отправна точка за международната общност, която, той се надява, ще реагира "отговорно, солидарно и със съчувствие към тези, които по различни причини са напуснали страните си".

Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално по-рано този месец на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко, като близо 85 процента от страните членки на организацията го подкрепят.

Срещу него са САЩ и някои страни от ЕС като Унгария, чието правителство води антиимигрантска политика.

Папа Франциск получи днес като подарък голяма торта за утрешния си 82-ри рожден ден по време на среща с деца и с персонала на клиника по педиатрия във Ватикана, съобщи ДПА. "Желая ви весела Коледа и ви благодаря от все сърце за това, което правите. И се надявам, да не получа стомашно разстройство с такава голяма торта", каза Франциск. Той духна свещичка, забодена в тортата, която бе декорирана в жълто и бяло - официалните цветове на Ватикана, съобщи Асошиейтед прес. Папата каза, че децата са добри в това да учат големите да бъдат скромни, да разбират по-добре живота и хората.

 

24часа