Събития

16 нови болни от туберкулоза са открити в Монтанско

  16.12.2018 10:40             
16 нови болни от туберкулоза са открити в Монтанско

16 мъже и жени, заразени с туберкулоза, са открити в регион Монтана от началото на годината. Въпреки това според д-р Цветан Петров от отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” 2018 е успешна година в борбата с болестта. Заболеваемостта в региона се задържа на ниво около средното за страната - 25 на 100 000 жители.

Повечето от новорегистрирани болни са открити по време на безплатните прегледи, които се провеждат на всеки три месеца.

Характерно за пациентите от региона е, че много късно търсят лекарска помощ. Всички нови случаи са открити в напреднала форма на болестта. Част от тях са с трудно повлияваща се от терапия мултирезистентна туберкулоза, която се лекува единствено в отделението в Габрово. Средно по около 5 човека годишно от региона се изпращат за продължително лечение там.

От 17 до 21 декември е последната за годината седмица за профилактика на туберкулозата, през която всеки, независимо от здравния и осигурителния си статус, може да се прегледа безплатно в отделението между 8 и 13 часа.

Специалистите са прегледали и изследвали децата и възрастните  във всички социални домове и защитени жилища за хора с психични увреждания в областта. Общо  300 човека са преминали през профилактичните прегледи, болни не са открити.

Д-р Цветан Петров подчертава, че заразяването с туберкулоза се увеличава през зимните студени месеци. Подобно на грипа, туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път, за което спомага сезонно намаленият имунитет и събирането на много хора в затворени помещения.