Крими

Удар срещу дървената мафия, намериха таен склад със 100 кубика в изоставена мина

  15.12.2018 17:37             
Удар срещу дървената мафия, намериха таен склад със 100 кубика в изоставена мина

Горските нанесоха сериозен удар на дървената мафия в Северозападна България. При акция били разкрити над 100 кубика дървесина, която била складирана в изоставена от години мина край монтанското село Смоляновци, това съобщи инж. Сашко Каменов, директор на Северозападното държавно предприятие. Въпреки проведените разпити след фирмите, които режат дърва в региона, нито един от тях не си е признал, че нелегално е добивал дърва.

Във Врачанско в петък срещу събота през нощта пък се е провела среднощна акция на горски и полиция заради зачестилите бракониерските набези, съобщи в обширен материал бТВ. Конфискувани са резачки, каруци с дърва и коне. Наказателната акция започнала край криводолското село Галатин, където бракониерите усетили проверяващите и офейкали, но изоставили две каруци и моторна резачка.

В гората край белослатинското село Габаре служители пък се натъкнали на поредните нарушители. „Наложи се да произведем предупредителен изстрел във въздуха, за да се отдръпнат. Заплашиха, че ще дойдат още хора”, разказа пред бТВ Мурад Шакиров от Изпълнителната агенция по горите.

Трябвало да се намеси полицията, за да бъде овладяно положението. Един от бракониерите е задържан за 24 часа. Обяснил, че е дошъл в гората заради роднина.

Само през последните два месеца  служителите от Врачанското горско стопанство са съставили над 100 акта. Задържани са 14 автомобила, 20 моторни триона, както коне, каруци и дърва.

Бракониерите не си плащат глобите, защото официално се водят безработни, но в гората стават все по-изобретателни, а дървата продават.

Властите съветват пенсионерите да не купуват дърва от бракониерските каруци, тъй като подлежат трупите подлежат на изземване, ако проверката докаже, че са добити против правилата.