България

Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите

  13.12.2018 11:38             
Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите

Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ниво на грамотност. Разликата е, че един ученик може многократно да повтаря един клас, а предложението на Дончев е обвързано с времеви срок. Така министърът на образованието Красимир Вълчев коментира пред БНТ предложението на вицепремиера Томислав Дончев да се ограничат правата на хората без основно образование.

"Имаме 3 инструмента за принуда на учениците - санкции, глоби от кметовете, но те понякога се въздържат, и наказанията на учениците, но това не е желателно. Идеята е да включим едно дете в образованието, а не да го изключим.Правото на образование осигурява по-добър живот на децата, то е задължение на родителите. Множеството го упражняват, но има и такива, които не го правят. Това явление се наблюдава най-много в ромските общности, но не е коректно да слагаме знак за равенство, защото има обратни варианти. Факт е, че все пак те се появяват като пример, това е културна особеност", обясни той.

"Правим всичко възможно за излизане от този кръг, назначаваме образователни медиатори, предлагаме, молим се на родителите, дори обучаваме и тях", коментира още Вълчев.

"Ако навремето са били само базовите умения, то вече говорим в последната актуализация за два чужди езика, които ще станат задължителни. Говорим за дигитални компетентности, но и креативност. Много от децата ще бъдат на позиции, базирани на използването на изкуствен интелект", каза той.

"Новите учебни програми са на принципа в тях да бъдат вплетени и новите компетентности - уменията за мислене, гражданските умения. Те ще се стремят към по-голяма интердисциплинарност, развиване на независимата мисъл и институционалната култура. Учейки история, акцентът да не бъде толкова върху фактологията, а върху осмислянето на причинно-следствените връзки и връзките с настоящето, провокиране на търсене на информация. Това означава едно взаимно проникване на програмите в различните компетентности. Постоянно надграждаме микса от умения, които изискваме от образователните системи да предадат на децата", смята министърът.

Няма да се стигне до отнемане на акредитацията на Медицинския университет към СУ, увери министър Вълчев. Преподавателите са най-важни и те са лекари към Правителствената болница, заради което преместването им в друга болница ще означава, че тя ще трябва да стане университетска, допълни той. Към момента не е предложена конкретика.

24chasa