България

Расте ли агресията сред децата в училищата

  13.12.2018 10:47             
Расте ли агресията сред децата в училищата

Безпощадната реалност напоследък отчита лавинообразно нарастване на бруталната агресия и на недопустими действия от страна на българските ученици. За съжаление, често те са подкрепяни от своите родители или поощрени от тяхното безразличие и пред очите на претръпналото от такива примери общество.

Особено драстични са случаите, когато безконтролно тази агресия е насочена срещу учители, директори и примерите на яростна съпротива срещу опитите да се вземат решения на педагогическите съвети за санкциониране на такива прояви, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за агресията в училище.

В нея се посочва, че се увеличават постъпващите сигнали в Синдиката "Образование" от родители на ученици, пострадали от агресията на свои съученици и връстници. "Образователната система е на колене и всички позитивни опити за нови политики, трасирани от просветното министерство, са обречени на провал, ако не се открият ефективните мерки на въздействие срещу диктатурата на бруталността", коментират от синдиката.

Безапелационно възмутителен е случаят, посочен в един конкретен сигнал от родител, в който се описва "грозна" сцена в клас - ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител, както и двамата зам.-директори. Майката на побойника заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване, заявяват от синдиката.

И информират, че има поредица от подобни случаи - учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор затова, че са наказани за фалшиви медицински бележки. Синдикатът "Образование" сериозно е обезпокоен от опасната тенденция, която ще обезсмисли всички нови политики, които образователното министерство се опитва да представи и формира.

"Синдикатът "Образование" призовава да спре намесата на Министерството на образованието и науката и Регионалните управления по образованието в защита на родители на наказани ученици и на ученици, нарушили училищните правила".

Настояваме за въвеждане на оценка за дисциплина, защото тя ще извади на светло този крещящ за решаване проблем и вярваме, че във времето, и с предприетите адекватни мерки,тя ще спомогне да ни дистанцира от завихрилата се анархия и агресия в образователните институции, заявяват от учителския синдикат.

От него подкрепят предложението на група родители за създаването на наредба за защита от агресията в училище. Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители, е мнението на Синдиката "Образование".

dariknews