Събития

Топ доктори се грижат за болни във вътрешното отделение в Лом

  13.12.2018 08:10             
Топ доктори се грижат за болни във вътрешното отделение в Лом

Тринадесет лекари полагат грижи за пациентите в най-голямото отделение на ломската болница – по вътрешни болести. Част от докторите са сред най-добрите не само в региона, но и в страната, подчерта шефът на многопрофилната клиника „Свети Николай Чудотворец” д-р Георги Савков. Гастроентерологът д-р Илиян Симеонов е носител на званието „Лекар на годината”, а началникът на отделението д-р Елка Дафинкичева е сред най-признатите кардиолози.

„Това е най-натовареното отделение. Тук лекуваме хора от пет общини в региона. Имаме и много пациенти от Белоградчик, Кула и Видин. Лекарите ни са изключителни професионалисти и болните сами ги избират”, подчерта д-р Савков.

В отделението има 77 легла, разделени в  сектори  - кардиологичен, пулмологичен, гасторентерологичен, нефрологичен, ендокринологичен,както и интензивен сектор с 6 легла за тежко болните.

Работи се по 20 клинични пътеки – 8 гасторентерологични, 5 кардиологични, 5 пулмологични и 1 нефрологична. Отделението разполага и с модерна медицинска апаратура - ЕКГ апарати, аспиратор, дефибрилатори, ехокардиограф, кардиологични монитори, инфузионни помпи, централна кислородна инсталация и компютърна връзка с всички отделения в болницата. Има възможности и за образна диагностика, скенер, ехография, както и  непосредствена връзка с клинична лаборатория.

Началникът д-р Елка Дафинкичева е назначена след конкурс. Заедно с нея за болните се грижат още един кардиолог, двама пулмолози, двама гастроентеролози, ендокринолог и двама интернисти, както и четирима ординатори, които все още нямат специалност.

Медицинските сестри са 20, като пет от тях полагат грижи за пациентите в интензивния сектор.

„Предимствата на отделението са денонощната  консултативна, лечебна и  диагностична помощ. В отделението има 24 - часово покритие на лекари и медицински сестри и за пациентите ни се полагат такива грижи, каквито се полагат и в най-големите болници.”, подчерта шефът на болницата д-р Георги Савков. Той припомни, че въпреки ставащото в българското здравеопазване и болнично лечение ломската болница все още е в топ 10 на най-добрите общински клиники в страната.