Крими

Изправят на съд бивш учител заради "Дома на ужасите"

  12.12.2018 19:38             
Изправят на съд бивш учител заради \

Повдигнато е обвинение за убийство на лица в безпомощно състояние срещу  бивш учител от Враца. На подсъдимата скамейка изправят преподавателят по литература в помощното училище „Д-р Петър Берон” Валентин Йорданов. Докато той е стопанисвал нелегален старчески дом „Тева” във Врачанския балкан, в "Дома на ужасите" са починали двама от потребителите.

На проведеното разпоредително заседание се чуха разказите на близките на починалите мъже. Думите са слаби, за да се предаде ужасът, на който са били подложени обитателите на "Тева". Всички потребители са държани с месеци наред заключени в своите стаи. Крайниците им са били отекли до такава степен, че не са могли да стъпят на тях. Мръсотията, в която са били принудени да живеят, била ужасяваща. Част от хората дори са били принудени с дни да лежат върху изпражненията си. За това „обгрижване” близките на потребителите на нелегалния старчески дом са плащали по 500 лева.

„Тева” е съществувал близо 3 години, без да има разрешително и лиценз да работи като дом за възрастни хора. По статут сградата се води като вила, но собствениците я обявили като хотел-ресторант.

След подаден сигнал през 2011 г., че в сградата живеят хора в нечовешки условия инспектори от община Враца пристигат на проверка в нелегалния дом. Влизайки в базата те попаднали на неподвижни стари хора, за които на се полагани грижи. По телата им е имало рани от залежаването. Студът и вонята били нетърпими. В една от стаите на 3-ия етаж лежал в изпражненията си 89-годишният дядо Ангел от село Ракево. Той бил завит с две пропити от урина одеяла, а на масичката до леглото му имало коричка хляб и канче вода.

Нелегалният социален дом е затворен, а случат е предаден на прокуратурата. Изготвянето на обвинителния акт е предаден в съда, но по-късно бил върнат за отстраняване на пропуски. Почти 7 години след установяване на "Дома на ужасите", както беше определен "Тева", сагата влиза в съда.