Събития

Врачански творци в проект за нов живот на старите приключенски романи

  12.12.2018 19:23             
Врачански творци в проект за нов живот на старите приключенски романи

Интересен литературен проект с участието на двама врачански творци представя българското издателство „Архипелаг“. Става дума за детско-юношеска поредица, която се появява на българския пазар буквално броени дни преди Коледа и дава нов живот на старите приключенски романи. Целта на издателството е да популяризира тези книги у нас, които съдържат нестандартен подход към съвременното поколение деца, които все по-рядко посягат към такъв тип литература. Поредицата се казва „Виктор и...“, като във всяко издание след многоточието стои класическото име на преработената книга.  В произведенията са поднесени по нов, авангарден начин приключенията на герои от романите на Жул Верн, Хенри Хагард, Робърт Луис Стивънсън, Артър Конан Дойл.

Като литературен сътрудник в проекта участва врачанската журналистка Анна Маринова, която също е психолог и преподавател във филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет-София. Един от художествените редактори в поредицата пък е известният художник и музикант от Враца Росен Найденов, на когото е поверена адаптацията на някои от илюстрациите. С това издателството за пореден път показва, че за талантите не съществува разделението на столица и провинция.

Поредицата е насочена към деца във възрастовата група от пети до седми клас. „Има опасност тези приключенски романи да останат никога непрочетени от новото поколение хлапета, тъй като в оригинал те са написани на остарял и трудно смилаем за тях език. Затова смятаме, че представянето на приключенията от старите романи през погледа на едно съвременно момче на име Виктор ще се окаже резултатен и работещ подход както по света, така и в България. Виктор ходи на училище, има смарфон, ползва интернет и гледа YouTube, но едновременно с това обожава да чете стари книги. И разбира, че те не са скучни и досадни, а пълни с куп забавления, героични подвизи, опасности и, разбира се, романтични преживявания“, разказва за проекта Анна Маринова.

Първите заглавия от поредицата, които вече могат да бъдат намерени на книжния пазар, са по мотивите на известните романи „Черната стрела“ на Робърт Луис Стивънсън, „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл, „Сърцата на тримата“  на Джек Лондон и „Рудниците на цар Соломон“ на Хенри Хагард. Те са адаптирани от Ан Мари-Ом и Андрю Джордан – двама творци с прекрасен усет към чувствата и света на децата в тийнейджърска възраст. Книгите са интересно четиво както за момчетата, така и за момичетата.

Следващите заглавия, които предстои да излязат, са „Виктор и 15-годишният капитан“ и „Виктор и Невидимия“ по мотиви съответно на романите на Жул Верн и Хърбърт Дж. Уелс.