Събития

Журналисти от Видин в ужаса на Страсбург ОБЗОР

  12.12.2018 14:42             
Журналисти от Видин в ужаса на Страсбург ОБЗОР

Български журналисти, сред които и представители на медия от Видин, останаха блокирани в старата част на Страсбург при стрелбата от сряда вечерта, при която загинаха двама и бяха ранени 14 души, съобщи Радио „Видин“.

Редакторите в регионалната радиостанция на БНР в крайдунавския град Йорданка Петрова и Цветомир Цветанов са били в състава на наша група журналисти, която отразява сесията на европейския парламент между 10 и 13 декември във френския град.

„Не усетихме нищо, бяхме на 2-ия етаж на заведение, което се намира над река Ил. Чухме суматоха, след което изгасиха лампите. После разбрахме, че един от простреляните е потърсил помощ и е умрял в ресторанта. Държаха ни 5 часа, докато разследващите и полицията си свършат работата“, разказа пред „Конкурент“ Цветомир Цветанов.

Той допълни, че персоналът на заведението действал професионално и при пукотевицата изгасил осветлението с обяснението, че е в ход акция на полицията. Така била предотвратена излишната паника.

До следобедните часове на вчерашния ден предполагаемият извършител на терористичното нападение още не беше задържан. В издирването му се включиха над 6 000 души – полицаи и войници, а по следите му са с хеликоптери и друга бойна техника. Кметът на френския град Ролан Рис обяви, че по-голямата част от убитите и ранените са туристи. По това време на годината в Страсбург е пълно с хора от други държави, които се радват на пищната коледна украса и базари, обособени заради идващото Рождество. Районът, в който е извършено нападението, е в старата част на града. Освен колоритни къщички от преди няколко века е запазена и атмосферата на френските кръчми от минала епоха. Кварталът е известен като „Малката Франция“, а в него са почти всички забележителности, включително и средновековната катедрала, която е една от емблемите на Страсбург. К