България

Депутатите решиха: БНР ще поддържа 3 музикални състава и 3 хора

  12.12.2018 13:18             
Депутатите решиха: БНР ще поддържа 3 музикални състава и 3 хора

Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията на второ четене. Промените предвиждат разширяване на мисията на Българското национално радио като изрично се добавя поддържането на музикалните състави.

БНР поддържа три музикални състава - Симфоничен оркестър на БНР, Биг Бенд на БНР, Оркестър за народна музика на БНР, както и три хора - Смесен хор на БНР, Детски радиохор на БНР и Радиодеца.

Според промените националното радио ще трябва да отделя за цялостната издръжка на музикалните си състави не повече от 10 на сто от субсидията на държавния бюджет и фонд "Радио и телевизия". Промените влизат в сила от 1 януари 2019 г.

Промените са внесени от Вежди Рашидов от ГЕРБ и са по инициатива на националното радио. След приемането на законопроекта Рашидов прочете благодарствено писмо от ръководителя на Детския радиохор към БНР.

Парламентът ще гласува на първо четене предложения за промени в Изборния кодекс. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица, съобщава БТА.

Народните представители ще разгледат на второ четене промени и в Наказателния кодекс. В програмата са още първо четене на промени Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за българските лични документи, в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Очаква се в четвъртък депутатите да гласуват на второ четене промени в Закона за Българската народна банка и в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. В проектопрограмата е и първо четене на промени в Закона за устройство на територията.

За петък се предвижда първо четене на промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, а след това традиционният парламентарен контрол.

От "Воля" поискаха в програмата да бъде включено изслушване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с нередности при доставките на храна за армията. Предложението не беше прието. От ГЕРБ обясниха, че министърът ще бъде изслушан в ресорната комисия на парламента.

24часа