Свят

Всичко за стрелбата в Страсбург

  12.12.2018 09:30             
Всичко за стрелбата в Страсбург

Четирима души бяха убити и най-малко 13 ранени след като въоръжен мъж откри стрелба на коледен базар в Страсбург. В Туитър от френското вътрешно министерство предупредиха хората да останат по домовете си.

Седем от ранените са в тежко състояние и броят на жертвите може и да расте, предупреждават от полицията. Френската полиция обяви, че стрелбата близо до коледния базар в Страсбург е терористичен акт.

Българското външно министерство съобщи, че до момента няма данни за пострадали българи при терора. Евродепутатите ни са добре.

Нападателят е избягал от местопрестъплението, а по-късно бе съобщено, че е ранен. Според френските медии по време на бягството е попаднал на военни, които са успели да го ранят. От министерството на вътрешните работи заявиха, че стрелецът е идентифициран. Ройтерс пише, че това е Шекат Шериф, роден през 1989 г. Жена, свидетел на терора, описа нападателя като висок 1,90 см, носещ черна шапка.

В момента се провежда операция по залавянето му. Френските власти обявиха най-високо ниво на опасност от атентати след касапницата в Страсбург.

По-рано, нападателят е попадал в полезрението на полицията, той е включен в базата данни S - това са дела, свързани със заплаха за държавната сигурност. В тези списъци има 26 000 души, като за 10 000 от тях се предполага, че са радикализирани. На обяд във вторник полицейски служители са идвали до дома му, за да го арестуват по подозрение в участие в обир, но не са го открили. Домът му е бил обискиран и са намерени гранати.

Днес е обявен ден на траур.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е в течение на случващото се в Страсбург, предаде Ройтерс. Той съкрати своя среща, след като бе информиран за инцидента. Вътрешният министър Кристоф Кастанер е пристигнал на място в източния френски град, съобщи източник от Елисейския дворец. Макрон е свикал извънредно заседание по сигурността.

Заместник-кметът на Страсбург Ален Фонтанел също призова гражданите към спокойствие. "Стрелба в центъра на Страсбург. Благодаря на всички, че оставате по домовете си докато ситуацията бъде изяснена." - написа той в Туитър.

Журналистът Бруно Пусар съобщи в Туитър, че на неговата улица са се чули десетина изстрела - един или два в началото, а след това е последвала канонада.

Еманюел Фулон от пресслужбата на Европейския парламент съобщи, че в центъра на града се е породила паника, последвала е стрелба, а после по улиците са се появили въоръжени полицаи, тичащи към мястото на инцидента.

В сградата на ЕП закратко останаха блокирани част от евродепутатите, докато полицията прецени, че е безопасно те да я напуснат.

monitor