Събития

Генади Събков опроверга "почтените" обвинения на общински съветници

  11.12.2018 19:48             
Генади Събков опроверга \

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков опроверга всички обвинения, с които беше атакуван на пресконференция, организирана от председателя на местния парламент Яна Нинова, както и сенаторите Николинка Кътовска и Георги Валентинов.

"Започнахме мандата си със задължение от 8 500 000 лева. В момента задълженията са налополина - под 4 300 000 лева. Това не означава ли, че сегашната общинска администрация е върнала 4 200 000 лева стари /наследени/ задължения от предишните ръководства, вследствие на правилна финансова дисциплина и политика, насочена към нормализциране на работата на местната управа", коментира казуса инж Генади Събков. Той допълни, че е наследил над 200 кредитори.

"Кредитът е взет с условието той да се върне с банков кредит. Парите са били необходими, за да се компенсират загубите, натрупани преди 2015 г. Търсим начин да намалим тези задължения, тъй като възможностите ни не са толкова големи", обясни кметът.

"Налице е кредит, взет от предходния общински съвет от фонд ФЛАГ, който започва много интензивно да ни притеснява. Този заем така е получен, при такива условия и аз не мога да коментирам хората, които са го взели. Задължен съм обаче да връщам тези задължения като кмет на Община Мездра", обясни Събков.

Кметът опроверга инсинуациите, че воюва с общинския съвет. "Ние като общинска администрация изпълняваме решенията на общинския съвет. Твърденията за война са в главите на онези, които я измислят", каза още инж. Събков.

По повод обвинението, че е спряно възнаграждението на председателя на общинския съвет, кметът отговори, че Яна Нинова ще си получи заплатата за ноември до 20 декември, когато ще си я получат всички останали съветници в Мездра. "Дори и да има забавяне от 10 дни, това национален проблем ли е", попита риторично инж. Събков. Той напомни, че Нинова не е част общинската администрация и затова не е редно да получава възнаграждението си, когато пари взимат общинарите. "Възнагражденията на общинските съветници се определят на базата на средното брутно възнаграждение в Община Мездра", напомни законите инж. Събков. Той каза, че е била погрешна практиката - тя ще бъде променена.

"По време на моя мандат от 2015 г. досега сме теглили само един кредит - за ремонт на сградата на общинската администрация. Върнали сме го предсрочно. Нямаме практика да утежняваме общината, ние връщаме задълженията, натрупани от други. От наследените 200 кредитори, ни останаха двама - министерството на финансите и фонд ФЛАГ", категоричен беше инж. Събков.

Виже повече във видеото: https://www.facebook.com/mezdra/videos/445717826198490/?q=%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0&epa=SEARCH_BOX