Здраве

Учени: Плодовете и зеленчуците няма да стигнат, ако всички се хранеха здравословно

  11.12.2018 14:32             
Учени: Плодовете и зеленчуците няма да стигнат, ако всички се хранеха здравословно

Ако всички на планетата се хранеха здравословно, плодовете и зеленчуците нямаше да стигнат, сочи изследване на Гуелфския университет в Онтарио, Канада.

Екипът от изследователи сравнява количеството храна, произведена от фермерите по света, с необходимата, според препоръките на специалистите по хранене и открива огромно несъответствие. Един от изследователите, Евън Фрейзър казва: "Резултатите показват, че сега има свръхпроизводство на зърнени храни, мазнини и захар на Земята, докато плодовете и зеленчуците и в по-малка степен, протеините, не са достатъчни, за да задоволят нуждите на населението на света".

Изследователите изчисляват броя на порциите на човек за всяка продуктова група въз основа на изданието Healthy Dish, публикувано от Харвардския университет (САЩ). Публикацията предписва, че половината ни диета трябва да се състои от плодове и зеленчуци; 25% от пълнозърнести култури; 25% - от протеини, мазнини и млечни продукти.

След това учените изчисляват колко земя се използва за селското стопанство сега и колко ще бъде необходима, ако всички хора на планетата започнат да спазват препоръките за здравословно хранене, след което прогнозират цифрите до 2050 г., когато населението на Земята ще достигне 9,8 милиарда.

Учените изчисляват, че сега има 12 порции от зърнени храни на човек, произведени на Земята, вместо препоръчаните осем; 5 порции плодове и зеленчуци вместо петнадесет; 3 порции масла и мазнини вместо една; 3 порции протеин вместо пет; 4 порции захар вместо нула.

Изследователите стигат до извода, че преминаването към правилно хранене ще намали обработваемата земя с 50 милиона хектара, тъй като плодовете и зеленчуците ще изискват по-малко земя, отколкото зърното, захарта и мазнините. Но за да се постигне това, потребителите ще трябва да ядат по-малко месо, а земеделските производители ще трябва да произвеждат повече растителни протеини. Ако няма промени, снабдяването на 9,8 милиарда души ще изисква повече от 12 милиона хектара обработваема земя повече и (поне) 1 милиард хектара пасищна земя повече.

Фрейзър казва, цитиран от dir.bg: "Как да нахраним следващото поколение е един от най-належащите проблеми, с които ще се сблъскаме през 21 век. Като се има предвид нарастването на популацията, единственият начин да се поддържа балансирана диета, да се опази земята и да се намали количеството парникови газове, е да се консумират и произвеждат много плодове и зеленчуци, както и да се премине към диета с по-високо съдържание на растителен протеин“.

monitor