Здраве

Каква е ползата от яденето на изсъхнали сополи - ново сензационно откритие

  11.12.2018 14:27             
Каква е ползата от яденето на изсъхнали сополи - ново сензационно откритие

Яденето на сополи, макар че се счита за неприлично, всъщност се оказва полезно. Хората смятат, че е проява на лош вкус ако си бъркаме в носа, особено ако сме но обществено място и още от ранна детска възраст ни учат да се откажем от този навик. Поглеждайки към човек, чийто пръсти са в носа, у нас се заражда чувството на отвращение. Въпреки всичко повечето от нас, да си кажем истината, изпитваме удоволствие да премахваме сухи сополи от нашия нос, но не обичаме да наблюдаваме някой друг да го прави.

Всъщност не всеки знае, че епителът в носната кухина на ден произвежда литър слуз! Хората са били заблуждавани от дълго време, че сополите са безполезни отпадъчни продукти. Всъщност назалната слуз, независимо в течно или сухо състояние, ако се консумира, носи големи ползи за тялото на растящо дете.

Биохимик от Университета в Саскачеван, посочва, че децата, които ядат сополите си могат да се развият по-добре от останалите. Назалната слуз съдържа полезни бактерии, които образуват бариера пред вредните микроорганизми и вируси. Ето защо, да се каже, че сополите са отпадъци, е неправилно.

Има и невероятни вещества в носната слуз, които се противопоставят на развитието на кариес.

Последните проучвания потвърждават, че яденето на сополи предпазва детето от остри респираторни инфекции и стомашни язви. Яденето на изсъхнали сополи укрепва имунитета на растящото тяло. Влизайки в червата, сухите сополи служа като лекарство.