Събития

Нов международен проект реализират в СУ „Христо Ботев“

  11.12.2018 12:16             
Нов международен проект реализират в СУ „Христо Ботев“

Средно училище „Христо Ботев” във Враца отново ще работи по проект „Еразъм+”. Партньори този път са училища от Словакия, Австрия, Гърция, Италия и Румъния. Проектът е с изключителна практическа насоченост. В него са включени разнообразни дейности, които са най-вече от сферата на доброволчеството. Работната среща във всяка една страна е стриктно регламентирана. Ще бъдат изпълнени следните дейности:

България: Основно внимание ще се обърне на дейности, свързани със здравословния начин на живот, оказването на първа помощ при инциденти и злополуки, опазване на околната среда, организиране на благотворителен коледен базар.

Словакия: Дейности по опазване и реставриране на замъка Хрушов, организиране на изложба на тема „Спасяване на исторически паметници”, изработване на календар за 2019 година, представяне на кратки филми за опазване на паметниците в собствения регион.

Австрия: Разговор с представители на общината във връзка с изпълнението на доброволчески дейности. Почистване и засаждане на терени. Изработване на дигитален речник на езиците на партньорите. Проучване възможностите за включване в проекта на ученици с увреждания.

Италия: Основната задача е изработването на туристическа брошура, която да послужи за стимулиране развитието на туризма в града. Учениците сами ще заснемат забележителностите, ще съставят текстовете към тях и с помощна на компютърни програми ще изработят дизайна й.

Гърция: Задачите, които ще се изпълнят тук, са свързани с музейната дейност. Учениците ще участват в уъркшоп, на който ще научат как се провеждат разкопки, как се датират и реставрират находките, при какви условия се излагат в музеите. Всеки партньор ще донесе народна носия, която ще стане част от изложба. Предвидено е и посещение на манастирите в Метеора.

Румъния: Чрез ролеви игри учениците ще се опитат да се поставят на мястото на хора с увреждания. Заедно с деца с увреждания ще се организира флашмоб в центъра на града. Тъй като населението в района е мултикултурно, домакините ще представят на гостите си фолклора и традициите не само на румънското, но и на малцинственото население.

Проектът е с изключително значение и за учителите – те ще посещават учебни часове, ще изнасят уроци с иновативни методи на преподаване, ще обменят опит по отношение начините на оценяване, ще сравняват различните образователни системи.