Свят

Карта на звездното небе в египетска гробница - нелепа грешка или тайно познание

  11.12.2018 11:09             
Карта на звездното небе в египетска гробница - нелепа грешка или тайно познание

Древният Египет е свят, пълен с тайни и загадки. Невероятната точност, с която са построени пирамидите, съоръжения с колосални размери, легенди и митове за задгробен живот - всичко това вече десетки години разпалва въображението на археолозите и историците. 
 

Но там съществува загадка, която все още преобръща представите за нашия свят.
Преди няколко години от археолози била намерена гробницата на един от най-известните строители на Древен Египет, който е вдигнал некропола Джасер и е проектирал повечето от архитектурните паметници от това време. Освен това Сенмут - така се казвал архитектът, бил богат и приближен до фараона.

Затова и му се полагала собствена, богато украсена гробница. Но не биографията на Сенмут привлякла учените, а загадъчна карта на звезното небе, която била изобретена в едно от помещенията на гробницата на строителя. 

Тази карта изобразява действително с голяма точност звездите и планетите, които са могли да бъдат видени или пък са се намирали тогава над Египет.

Но ключови фигури в картата се явяват два космични обекта - съзвездията Орион и Сириус, разположението на които смутило учените. Орион бил нарисуван на запад от Сириус, докато настоящото му местоположение е противоположно, той се намира ни Изток.

Унгарският Дебрецен е силно недооценен, но уикенд в него си струва пътя

Учените са развили няколко версии, някои от които са мащабни и невероятни. Една от хипотезите предполагала, че преди около 10 хиляди години Земята се е сблъскала с метеорит с огромни размери, които в буквален смисъл я обърнало. Именно и затова древните египтяни са виждали Орион и Сириус наобратно. 

Но тази история, колкото и да звучи красиво, не издържа никакви критики. 
Реалното обяснение за странната древна карта било дадено няколко години по-късно. Работата е там, че в Древния Египет ориентацията на Север не е по матнитния полюс на планетата ни, а по разположението на Слънцето. 

Независимо, че тази древна загадка е разгадана и днес гробницата е една от най-посещаваните от местните туристи, историята на Древния Египет все още е пълна с митове и тайни. 

И всъщност именно сега е точното време да се насладите на пътешествие до там. Някои от туристическите агенции у нас започват да правят намаления и пускат екскурзии до Египет за 560 лева и то Ол Инклузив. Условието е да направите предварителна резервация за поне няколко месеца напред./pochivka.blitz.bg.