България

Медицинският факултет към СУ с акредитация за поне още 6 г., проблем с дипломите няма (Обзор)

  11.12.2018 09:45             
Медицинският факултет към СУ с акредитация за поне още 6 г., проблем с дипломите няма (Обзор)

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и здравният министър Кирил Ананиев обсъждаха как да стане преструктурирането. СНИМКА: Йордан Симeонов

 

l Ректор и министър успокоиха студентите, които също бяха поканени на разговора в Алма Матер. Срещите на Ананиев с младите медици ще продължат

l Болница “Лозенец” ще обслужва първите в държавата до пълното ѝ преструктуриране в детска

Никога не е стоял въпросът за закриване на факултета по медицина към Софийския университет или привеждането му в такова състояние, което да не даде необходимото качество на обучението на студентите в него”.

Това заяви вчера здравният министър Кирил Ананиев след близо едночасовата среща между него, ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и студентите по медицина.

Той успокои и че

няма да има

проблем както с

акредитацията на

факултета, така

и с дипломите

на студентите. Бившата Правителствена е тяхна учебна база сега.

“Факултетът е получил нова акредитация през юли и тя е валидна за следващите 6 години”, обясни Ананиев.

Решението, до което стигат бъдещите лекари и министърът след вчерашния си разговор, е те да изпратят писмено в Министерството на здравеопазването всички въпроси, които имат по казуса.

“Постарах се да отговоря на почти всичките им въпроси, но за да имат сигурност и гаранция за това, което предлагаме, се разбрахме да направят запитване с всички въпроси, които ги вълнуват, писмено. Здравното министерство ще отговори, което ще е

гаранция, че това

ще се случи

и евентуално аргумент да търсят вина от нас, ако не се случи”, уточни Ананиев.

Срещите между здравния министър и студентите ще продължат. Идеята е заедно да обсъждат всяка промяна, до която ще доведе преструктурирането на болница “Лозенец” в многопрофилно детско лечебно заведение. Заедно ще решат и къде да бъдат базите им за обучение. “През цялото време говорихме, че нашата работа ще бъде съвместна, със събиране на определени периоди и ще вземаме решенията заедно”, разказа още Ананиев. 

Студентите от Медицинския факултет на СУ се включиха активно в срещата с въпросите си. СНИМКА: Министерство На Здравеопазването

С лекарите, работещи в “Лозенец” сега, щели да се проведат индивидуални разговори, след което към тях ще бъдат отправени конкретни предложения, така че да удовлетворят в най-висока степен изискванията им.

“Разбира се, крайното решение е тяхно, но ние ще създадем условия да работят в клиники, които

да им доставят

същите условия

и качество за извършване на тяхната дейност”, обясни здравният министър.

Имаше предложения и “Лозенец” да премине към Софийския университет, за да остане учебно-клинична база на Медицинския факултет. Това обаче означва лечебното заведение да стане търговско дружество, напомни Ананиев. “Ние няма да позволим единствената многопрофилна детска болница да е търговско дружество. Тя ще бъде по чл. 5 ( от Закона за лечебните завдения, б.а.), където

държавата

ще може да я

подпомага

извън финансирането от здравната каса”, категоричен бе той.

“Студентите имаха много въпроси, на някои от тях има отговори, на други още не. Затова министър Ананиев обясни, че през следващите месеци ще се направи поредица от анализи, които да решат всички проблеми”, разказа и ректорът на СУ проф. Герджиков.

“Това, което сега той може да гарантира, е, че по никакъв начин няма да пострада Медицинският факултет на СУ, акредитацията или дипломите на студентите. От тук нататък ще търсим техническите решения на всички въпроси”, коментира след срещата той. А по въпроса дали проф. Любомир Спасов ще остане декан на факултета и директор на болницата, обясни: “Проф. Спасов е декан на Медицинския факултет до края на следващата година, когато всички ние приключваме мандата и ще бъдат избрани нови хора на наше място. Дали ще бъде директор на болницата, зависи от принципала ѝ.”

До пълното преструктуриране на Правителствена болница в детска тя ще продължи да обслужва българския елит, увери Ананиев.

“В преходния етап, когато изграждаме новата детска болница, т. нар. Първо отделение в болница “Лозенец” ще остане да функционира, тъй като имаме ангажименти към определени институции, които трябва да бъдат обслужвани”, изясни още министърът. Когато се реализира напълно проектът за комплексната болница обаче, вероятно друго лечебно заведение ще поеме тази грижа.

Ананиев засега се въздържа да посочи кое. Но увери, че със сигурност ще бъдат обслужвани, както е редно, и държавният елит тук, и дипломатите ни.

6 месеца са предвидени за анализ на състоянието на болница “Лозенец”, а преструктурирането ѝ в детска по думите на министъра ще отнеме “колкото е необходимо”. Ще се строи и ново крило.

24часа