Свят

Чили се оттегли от конференцията в Маракеш - миграционният пакт бил "усмирителна риза"

  10.12.2018 09:56             
Чили се оттегли от конференцията в Маракеш - миграционният пакт бил \

Чили обяви, че няма да присъства на международната конференция за миграциите в Маракеш, посветена на Глобалния пакт за миграциите, прокарван от ООН, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Така Чили стана деветата страна, която се оттегли от процеса по пакта, след като одобри текста на 13 юли в Ню Йорк. Седем страни пък поискаха повече вътрешни консултации.

Документът "се превърна от пакт, който целеше необходим международен диалог, в пакт, който отразява някои международни стандарти, които не са приложими в рамките на чилийската миграционна политика", обясни заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убиля. "Ето защо правителството на консерватора Себастиан Пинера реши да не участва в конференцията днес и утре в Маракеш, за да заяви ясно обективните различия, които има с пакта", каза той.

Някои неясноти и двусмислици в текста представляват "нещо като усмирителна риза по отношение на онова, което всяка страна може след това да направи по един суверенен начин", допълват чилийските власти.

През март с идването си на власт Пинера приложи серия от мерки, за да въведе ред в притока на мигранти. В последните години около 155 000 хаитяни и 200 000 венецуелци влязоха в Чили.

24часа