Свят

"Незавасимая газета": Протестите на френските "жълти жилетки" може да имат катастрофални последствия

  10.12.2018 09:55             
\

 

Протестните акции на "жълтите жилетки" във Франция доведоха до катастрофални последствия в икономическата сфера, пише руският в. "Независимая газета". Париж загуби милиони евро от протестите, започнали заради повишаването на цените на горивата, но експерти смятат, че демонстрациите могат да променят политическата система на страната и да повлияят на изборите за Европейски парламент догодина. Френският министър на финансите Брюно Льо Мер определи случилото се като катастрофално за търговията и икономиката, както и национална, социална и демократическа криза, предаде БТА. 

Политически експерти смятат, че протестите ще доведат до сериозни промени във френската вътрешна политика. "Тази криза показва, че е необходимо да се води диалог между обществото и правителството и в момента правителството се включи активно в диалога", заявява Евгения Обичкина, професор от катедрата по международни отношения и външна политика на Русия на Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). "Друга тема е, че това решение е донякъде закъсняло". Това закъснение обяснява и интензивността на протестите и гражданската съпротива, добавя тя.

"Още един урок гласи, че във Франция в момента няма сериозни опозиционни политически сили, които могат да оглавят протестите и да включат исканията на протестиращите в своите програми. Оказва се, че опозицията във Франция днес е на улиците, а не в Националното събрание", подчертава Обичкина. "Главното ще се случи с приближаването на европейските избори, когато основните партии, намиращи се днес в плачевно състояние, ще се опитат да реализират този потенциал в своите програми. Главният въпрос е доколко ще успеят. Това е важно и във външнополитически план, защото от тези избори зависят не само позициите на френските депутати в Европейския парламент, а и положението на Франция като цяло", подчертава тя.

На фона на протестите показва особена активност лидерката на партия "Национален сбор" Марин Льо Пен. "За първи път партиите, изразяващи националните интереси могат да се надяват на демократична победа, за да променят хода на историята на Европа и нашите страни", заяви тя, коментирайки предстоящите избори за Европейски парламент. "За първи път е възможно да постигнем това, което евроцентристите не можеха да си представят - промяна на властта", подчерта Льо Пен, която заявява, че ЕС се е компрометирал и е обезценил европейската идея.

"Програмата за реформи на френския президент Еманюел Макрон започва да буксува", заяви пред в. "Независимая газета" Татяна Зверева, ръководителка на Центъра за евроатлантически изследвания и международна сигурност в Дипломатическата академия на руското външно министерство. Тя подчерта, че реформите на френския президент засягат практически всички слоеве на обществото. "Но това е програма за модернизация на икономиката, целяща да запази позицията на Франция като една от седемте най-развити страни в света", добави тя.

24часа