България

Който гори боклук – ще мете 30 дни в парка

  10.12.2018 09:45             
Който гори боклук – ще мете 30 дни в парка

Мярката може бързо да влезе в сила

Промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе общественополезен труд за хората, хванати да горят боклуци и по този начин да замърсяват въздуха. Тази мярка ще предложат депутатите от управляващата партия ГЕРБ, съобщи шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Идеята е всеки, който гори боклук, да чисти 20-30 дни градинки и паркове.

За да влезе санкцията във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Този наказателен състав - пробация, вече го има, но не и за замърсяването на въздуха и водите, съответно за застрашаването на живота и здравето на хората, обясни Кирилов. Сега се налагат административнонаказателни разпоредби, по които институциите правят проверки и пишат наказателни постановления. Оттам нататък обаче не следва нищо, изтъкна Кирилов. И сега съществува член 352 от НК като обща разпоредба - който замърсява водите, въздуха и застрашава живота и здравето на хората, се наказва със затвор от 1 до 5 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв. Проблемът обаче е, че от малоимотните граждани, които живят при тежки условия, каквото и административно наказание да им се наложи, няма какво да им се вземе, обясни Кирилов.

Искането за криминализиране на нерегламентираното горене на отпадъци е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди 2 седмици прати писмо до правната комисия в НС.

хотарена