Свят

Долината на смъртта- който отиде да види нейните тайнствени куполи, умира

  07.12.2018 13:31             
Долината на смъртта- който отиде да види нейните тайнствени куполи, умира

В Якутия тече река Вилюй, на която се е образувало езеро близо до границата с региона Иркутск. На север от това езеро има аномална зона, покрита с легенди и митове. Тази мистериозна област се нарича Долината на смъртта.


Говори се за куполи от неизвестна сплав от метал, изгубени сред местните блата, чийто произход остава мистерия. Тези куполи за цялото време на тяхното съществуване не са окислени, не са ръждиви, а повърхността им в структурата им е подобна на груба шкурка. Общо има осем такива куполи, за които се знае  досега.

 

Но основният проблем е, че тези куполи са изгубени. Да бъдат документирани и да се публикуват снимки и видео материали, просто не се е отдало на никого. Има чертежи, направени според очевидци или според легендите, има снимки на места, които може да се предполага, че са свързани с тези куполи.


Местната флора и фауна също има интересна особеност. Изненадващо е, че изобщо няма птици - по някаква причина птици не летят около това място и не искат да строят гнездата си тук. Но в същото време растителността е много буйна: особено в близост до котлите, тревата, храстите и дърветата са забележимо по-високи и по-дебели.

Първите сведения за Долината на смъртта и куполите са открити в местните легенди. Има следи в местната топонимия. Например, река Агъл, което се превежда като "Големият потънал купол". Има река Олугида, което означава "където се намират куполите".


В легендите обаче се казва, че по времето, когато тунгусите са живели по тези земи, някакъв неизвестен обект е паднал през нощта от небето. Това било придружено от силен шум, огън и след това - сива мъгла, покриваща всичко наоколо. Когато хората успели да разгледат нещото, видели един непонятно кръгъл обект, лежащ на земята. Според други истории - на мястото на "края на света" се появила определена висока структура, която се виждала отдалеч. но след това започнала да потъва и изчезнала под земята.

След това, много пъти, ловци, златотърсачи, изследователи и смели местни жители се опитвали да разберат какви са тези метални куполи, разположени на повърхността на якутска земя. И всеки, който се спускал в тях, скоро забелязвал влошаване на състоянието си, някои изчезнали безследно. Още преди куполите да потънат дълбоко под земята, имало смелчаци, които се изкачили на един от покривите. Оттам, през дупка, хората видели стълбище, водещо надолу.

 

Казват, че онези, които са се спуснали по стълбите, попаднали в необичайно подземна помещение, което се състояло от стаи и коридори, които ги свързвали. Но след като се върнали от тайнственото подземие, хората се  разболели от някаква неизвестна болест и умрели.


След това през 1877 г. естествоизпитателят Ричард Маак написал книга за мистериозните куполи в Долината на смъртта, благодарение за невероятната аномалия научили по целия свят. Той отбелязал, разказвайки историите на местните старци, че в куполите и до тях е много по-топло и често ловци или загубли се пътници отивали там, за да се стоплят. Почти винаги резултатът бил същият - от влошаващо се здравословно състояние до болест и смърт.

Има и документирано сведение от един от местните ловци, който разказва за тела на хора, облечени в "рицарска броня", които видял в котела. Той разказва, че лицата им били измъчени, а в средата на челата им имало трето око. Ясно е, че тази история ни кара да мислим за извънземния произход на якутските куполи.

 

По принцип има много версии за произхода на загадъчните куполи: от извънземни бази и останки от древна цивилизация до естествени образувания, неизвестни за науката, и изоставена съветска ядрена станция. Някои скептици са убедени, че куполите и другите предмети, намиращи се на територията на Якутия, са само фрагменти от космически ракети. Още повече, че тук, според официалните данни, обикновено падат останките от фрагментите на ракети, изстреляни в Казахстан. Така всички болести, които хората получават, могат да се обяснят с повишената радиоактивност. Но има едно важно обстоятелство - много от историите за "Смъртта на долината" се появили много преди появата на ракетите и космическата индустрия на планетата Земя.

 

 

 

Е, историята за това място ще бъде непълна, ако не се спомене експедицията, организирана от чешкия изследовател Иван Мацкерл. Той също така има значителен принос за популярността на тази аномалия. Необикновеността на експедицията му била, че за начало решил да започне да търси куполите от височина. През май 2006 г., с помощта на парапланер за няколко дни, изследователите проучили терена и открили няколко места, където се предполага, че куполите са разположени. Абсолютно правилните кръгове на повърхността "намеквали" за това - въпреки че самите котли не се виждали, но тук те биха могли да потънат под земята, оставяйки такива белези.
После групата изследователи отишла на тези места пеша.

 

 

 

Те намерили на едно място "нещо твърдо, гладко, леко заоблено", а на друго - в малко езеро с кръгла форма и на малка дълбочина - обърнато полукълбо. Но една нощ - буквално след посещението на едно от тези места - Иван Мацерл се почувствал неспокоен и, както по-късно казал, изпитал много странно чувство. В резултат на това, когато започна да губи съзнание, екипът се събрал и отплавал от тези места с лодка. Докато се оттегляли, състоянието на чешкия учен се подобрило и, когато се завърнал вкъщи и бил прегледан от лекари, те не открили болести или потенциални причини за такива драстични промени в здравето.

блиц