Свят

Сръбски вестник: Армията на Косово ще има 5 000 войници и ще се трансформира 10 години

  06.12.2018 10:12             
Сръбски вестник: Армията на Косово ще има 5 000 войници и ще се трансформира 10 години

Намерението на Косово да създаде своя армия е централна тема в сръбския печат, предава БТА.

Вестник "Блиц" цитира експерти, според които всички досегашни стъпки на властите в Прищина са съгласувани с техния най-голям съюзник на Запад - Съединените щати. Марко Савкович обаче изрази изненада, че Прищина не е реагирала на призива на държавния секретар Майк Помпейо да оттегли решението си за митата върху стоките от Сърбия. "С това Рамуш Харадинай и неговото правителство искат да се наложат като някой, който взима решенията в Косово или пък с умишленото изостряне на ситуацията се дава на всички да раберат, че вече няма време за чакане за окончателно решение" на косовския въпрос, каза той.

Дракан Дуканович от Центъра за външна политика изрази надежда, че формирането на армия на Косово няма да застраши мира, но естествено внася напрежение. "С оглед на начина, по който ще бъде формирана армия, без промяна на конституцията и без консултации със сръбската общност, този акт няма да допринесе за регионалната стабилност. Трябва да изчакаме и реакцията на НАТО", каза Дуканович за "Блиц".

Същевременно вестник "Данас" цитира вчерашното изявление на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на външните министри на страните от НАТО. Намерението на Косово да създаде собствени въоръжени сили бе обявено в много неподходящ момент и подкопава стабилността и перспективите на Косово да стане член на НАТО, каза той и призова Белград и Прищина към сдържаност.

"Блиц" прави и "лична карта" на косовската армия, според която армията ще има 5000 активни членове, периодът на трансформация на Косовските сили за сигурност в армия ще продължи 10 години, ще има четири категории войници - наборници, ветерани, запасняци и кадети. Денят на армията на Косово ще бъде 27 ноември.

Албанци от Косово вече са в Ирак, в Афганистан и в Сирия и навсякъде, където има терористи от Ал Каида и Ислямска държава, каза сръбският министър на отбраната Александър Вулин, реагирайки на вчерашното изявление на косовския премиер Рамуш Харадинай, че силите за сигурност на Косово ще бъдат трансформирани в армия, за да помагат членовете й за мира в Ирак и Афганистан, а не за "завземане" на северно Косово, както смята Белград,

Ако Харадинай иска да изпраща албанци от Косово в Ирак и Афганистан, не трябва да се опитва да формира армия за това, добави Вулин.

Той напомни, че в процентно съотношение на броя на жителите в редиците на Ислямска държава има повече албанци от Косово, отколкото от която и да е друга държава.

"Затова на неосъдени терористи не бива да се дава тежко оръжие в ръцете", каза Вулин.

Външният министър Ивица Дачич заяви за вестник "Блиц", че скоро броят на страните, признали независимостта на Косово, ще бъде под 100 и ще бъде под половината на броя на страните членки на ООН, които са 193. Властите в Прищина твърдят, че са признати от 116 страни. Белград продължава кампанията си да убеждава страните, признали Косово, да оттеглят признаването и досега това са сторили Коморският съюз, Гренада, Доминиканската република, Суринам, Либерия, Сао Томе и Принципи, Гвинея Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинея, Лесото и Соломоновите острови, се припомня в текста.

24часа