Лайфстайл

Опасно ли е продължителното въздържание от секс при жените

  05.12.2018 14:55             
Опасно ли е продължителното въздържание от секс при жените

Специалистите уверяват, че няма нищо фатално и смъртноопасно в продължителното въздържане от секс, но физическите и психологическите последствия за женския организъм могат да бъдат неприятни. Сексуалната активност е мощен физиологичен стимулатор. Наблюдения показват, че интимната близост дори и само веднъж седмично, наистина удължава живота. Какви могат да бъдат последствията от липсата на секс при жените:

Последствие №1. Засилване или отслабване на либидото. 

“У някои жени, които дълго време не са правили секс, се забелязва отпадналост и отслабване на сексуалния глад. Но невинаги”, казва сексологът Сари Купър. При други липсата на секс го прави по-желан, отколкото по-рано. Според американския лекар и публицист Лорън Щрайхър, част от пациентките след въздържание не са в състояние да работят и да се концентрират върху други неща, освен върху секса. 

Последствие № 2. Лошо настроение. 

“Сексуалната близост е частично физическа, частично психологическа. Това е преди всичко контакт на кожа с кожа. Интимната връзка дарява партньора с множество ласки и докосвания, като това помага за регулиране на настроението и на двамата”, твърди д-р Купър. На хормонално ниво сексът предизвиква покачване на окситоцина, а също и на мозъчните биоактивни вещества ендорфините. Знаете, че тези вещества блокират болката и повишават настроението. Без тези вътрешни “наркотици” жената може да се чувства потисната и никому ненужна. Изследвания показват, че въздържанието и клиничната депресия са тясно свързани, въпреки че не може да се обясни тази причинно- следствена връзка.

Последствие № 3. Изтъняване стената на влагалището. 

“Без редовен вагинален секс с напредване на годините стените на влагалището изтъняват, поради което впоследствие възниква болезненост. При жените, които рядко се наслаждават на секса, в менопаузата често се наблюдава вагинална сухота. Това се обяснява с недостатъчното кръвообращение”, пояснява д-р Щрайхър. Разбира се, основната причина за болката е дефицитът на естроген, към 50-55-годишна възраст нивото му е критично ниско, а това е рисков фактор. Според д-р Купър изработката на вагинален секрет неизбежно намалява с възрастта, но липсата на стимулация ускорява този процес. 

 
Последствие № 4. Променя се нивото на стреса.  “Недостатъчно стресоустойчивите жени имат тенденцията по-често да искат секс, но това е само наблюдение, а не доказана причинно- следствена връзка. Ако сексуалният контакт е стрес за вас, то гладът само засилва този стрес. Случва се и обратното: по-малко интимност, по-малко стрес”, констатира д-р Купър. Пилотно изследване на шотландски учени потвърждава следното: лабилността на кръвното налягане и нивото на стрес са по-високи при хора, които често се занимават със секс. Щрайхър смята, че в това отношение има много неизвестни. За някои жени интимната близост е неприятна сама по себе си. За други това е само поредното “задължение” в ежедневието.  
Последствие № 5. Намалява рискът от инфекции. 
Въздържането от секс предизвиква не само негативни последствия. В известна степен това е и профилактика. Намаляването на броя на интимните контакти означава намаляване на риска от полово предавани инфекции. Разбира се, тук много зависи и от вашия партньор. Въпросът е в това дали ви е нужна точно такава профилактика.
Яна БОЯДЖИЕВА

/zdrave.to