България

Потвърдиха 4-годишна ефективна присъда за убит ученик

  20.11.2018 15:30             
Потвърдиха 4-годишна ефективна присъда за убит ученик

Магистрати: Груби нарушения са причинили смъртта на 16-годишния Костадин Джардов

Бургаският апелативен съд потвърди изцяло 4-годишната ефективна присъда на Кирил Георгиев, който блъсна и уби 16-годишен ученик на пешеходна пътека до созополското село Атия. Подсъдимият е лишен и от право да управлява автомобил за пет години.

Тежкото произшествие стана на 20 ноември, 2017 г., около 06.45 ч, когато Костадин Джардов вървял към спирката, за да отиде на училище в бургаската гимназия по туризъм.

В района на кръстовището за село Атия, на главния път Бургас-Созопол, момчето е блъснато от лек автомобил  „Шевролет Каптива” докато пресича на пешеходна пътека. Колата го влачи над 30 метра,  тийнейджърът умира на място.

Година след трагедията на кръстовището на Атия вече има пасарелка, за да не пресичат пешеходци по натоварения главен път Бургас-Созопол.

Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си с превишена скорост - 95 км/час при разрешена 60 км/час. Вещите лица са констатирали, че ако Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал възможност да види навреме пресичащия младеж и да намали или да спре автомобила, като по този начин е щял да предотврати фаталния удар.

Лошите метеорологични условия в онзи момент, които са намалявали видимостта, са изисквали повишено внимание от страна на водача, дори по-ниска от допустимата скорост на движение, смятат магистратите, които споделят изцяло извода на окръжния съд, че произшествието е по изключителна вина на подсъдимия. Те отбелязват, че шофьорът е познавал добре този пътен участък, тъй като е пътувал по него ежедневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния. Както и с обичайното движение на пешеходци в този времеви интервал.

Двете инстанции приемат, че деянието се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, предвид допуснатите груби нарушения на пътя и настъпилия  резултат.

„Тези престъпления бележат значителна динамика в последно време и прекършват живота на млади хора, поради което обществото е изключително чувствително към този род деяния и проявява активност чрез създаване на граждански организации, свързани със защита децата на пътя“, пише в мотивите си Бургаският  Апелативен съд.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на обществена опасност на личността на подсъдимия, предвид чистото му съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, добри характеристични данни, изразеното от него съжаление и разкаяние.

Независимо от тези смекчаващи вината обстоятелства обаче поведението на подсъдимия, като водач на МПС в конкретната ситуация, е във висока степен небрежно и дръзко, и в същата степен обществено укоримо, отбелязват апелативните съдии.  Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС.