Събития

Вижте къде 3 500 домакинства сменят въглищата с пелети и газ

  20.11.2018 14:12             
Вижте къде 3 500 домакинства сменят въглищата с пелети и газ

3500 семейства ще имат шанса да забравят за въглищата и дървата и да монтират в домовете си отоплителни системи на пелети, или природен газ. Това ще стане възможно по две европейски програми. Началото е през следващата година, а внедряването на новите системи ще продължи няколко години, каза кметът Златко Живков.

В момента в град Монтана от около общо 15 000 домакинства, 9 000 се топлят на твърдо гориво. Анализ на качеството на въздуха, направен по проект, който Монтана изпълнява от миналото лято, показва, че основен замърсител на атмосферния въздух е битовото отопление. За  натрупването на фини прахови частици и бензопирен във въздуха само 2,41 на сто се пада на автомобилния трафик и едва 0,51 % на промишлеността.

„Единственият начин да създадем здравословни условия за живот и да опазваме околната среда е подмяната на печките на твърдо гориво със системи на  екогорива”, подчерта зам.кметът Диман Георгиев.

Монтана е сред седемте български града, наред със София, Пловдив, Бургас, Видин и Димитровград,  одобрени да получат средства по програма „Лайф”. По нея 500 домакинства ще получат безвъзмездно начална сума от 1100 евро, за да сменят системите си.

„Хората ще предават печките на дърва и въглища и срещу тях ще получат газов котел и такъв на пелети. 50 семейства ще участват в самото начало на програмата експериментално. Тази програма ще продължи 5 години. Няма да е от днес за утре”, подчерта Гергиев.

Към общината пък ще бъде създаден специален инспекторат, който да наблюдава районите, където  има сигнали, че се горят отпадъци. Ще има  и система за ранно предупреждение, ако заради кризи въздухът се замърси.