Събития

Зам.-министър Зорница Русинова: От нас зависи да развием потенциала на всяко дете ИНТЕРВЮ

  19.11.2018 16:13             
Зам.-министър Зорница Русинова:  От нас зависи да развием потенциала на всяко дете ИНТЕРВЮ

Зорница Русинова е заместник-министър на труда и социалната политика. Тя отговаря за еврофондовете, социалното включване, международното сътрудничество и координацията по въпросите на ЕС. От май 2016 г. до януари 2017 г. е министър на труда и социалната политика. Заемала е ръководни длъжности и в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Притежава опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

Гопожо Русинова, Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ стартира Национална кампания „Мисията е възможна“, която е свързана с процеса на деинституционализация на децата в България. Каква е целта на кампанията и колко време ще продължи?

През месец октомври стартирахме Националната кампания „Мисията е възможна“, с която искаме да фокусираме общественото внимание върху ползите от процеса на деинституционализация на децата, но и да започнем широка дискусия на местно ниво за трудностите, през които са преминали и пред които все още са изправени общините, неправителствените организации и местната общественост. С различен вид инициативи – концерти, хепънинги, състезания, дискусии, Дни на отворените врати и др. ще се опитаме да намерим заедно отговор на незададените въпроси, свързани с деинституционализацията. За нас обществената подкрепа за реформата е от изключително значение. Затова съвместно с партньорите ни от общините и неправителствените организации в следващата година ще проведем събития в множество общини. Привлякохме към кампанията международни институции, които оценяват високо постигнатото по време на реформата и с готовност ще се включат в предстоящите ни събития.

Такова събитие предстои и във Враца. Какво сте планирали?

На 21 ноември от 14 часа в Концертната зала на Враца ще се проведе концерт под надслов „Мисията е възможна“, който е организиран от  Община Враца и ОПРЧР. В концерта сме поканили за участие деца и младежи, преминали през социални услуги, да разкажат от първо лице за опита си в услугите и с какво са им помогнали. Деца с увреждания, които живеят в биологичните си семейства, ще покажат на сцената, че талантът е във всеки един от нас. Няма различни деца, има различен тип грижа. И от всеки един от нас зависи дали ще успеем да развием потенциала на всяко дете, което в момента живее в социална услуга.

Колко институции са закрити на територията на община Враца и какви социални услуги предстои да бъдат открити?

На територията на община Враца в момента функционира 1 Дом за деца, лишени от родителска грижа с капацитет 40 места и заетост 24 деца, който е планиран за закриване. Припомням Ви, че през м. юли 2018 г. беше закрит Домът за медико-социални грижи за деца.

Община Враца е включена в Картите на социалните услуги по Актуализирания план (2016-2020) и има осигурено финансиране за изграждането на нови социални услуги в общността за деца и семейства. Предстои разкриването на Център за обществена подкрепа/Общностен център за деца и семейства, с капацитет 100 места, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, с капацитет 30 места, Център за настаняване от семеен тип за деца, с капацитет 12 места, Преходно жилище, с капацитет 8 места, Наблюдавано жилище, с капацитет 6 места и Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания, с потребност от постоянни медицински грижи, с капацитет 8 места. Планирано е разкриването на социални услуги за пълнолетни, сред които два Центъра за грижа за хора с психични разстройства с общ капацитет 30 места (два центъра по 15 места), един Център за грижа за хора с умствена изостаналост с капацитет 15 места, един Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване с капацитет 15 места и един Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 40 места.

Каква е разликата между старите институции и новите услуги?

През 2009 г. дадохме старт на деинституционализацията на услугите за деца в България. Девет години по-късно можем да кажем, че това е най-трудната, но и най-успешната реформа в социалната сфера. За нас новите социалните услуги не са просто по-добрата материална база на старите институции, а възможност за по-добри условия за развитие на потенциала на децата и младежите, индивидуална грижа, съобразена със състоянието на всеки един от тях. Предразполагащата семейна среда, която се опитваме да изградим в новите услуги, също е преимущество, с което не можехме да се похвалим в старите институции. С цялата реформа засилваме и превенцията на институционализация на децата и подобряваме координацията между различните институции, които участват в процеса. Услугите понякога са най-добрата възможност за едно дете. Мисля, че всички сме убедени в това. Социалните работници, които всеки ден са на терен, разбира се, разглеждат всички възможности за детето, преди то да бъде настанено в социална услуга. Нека да не забравяме, че „Приемната грижа“ също се разви като услуга през последните години. Над 2300 деца в момента са в приемни семейства в цялата страна.

Споменахте социалните работници. Професията в момента като че ли не е особено привлекателна заради ниското заплащане?

Всички ние дължим много на социалните работници – и институциите, и обществото. Ежедневният труд на социалния работник трябва да бъде уважаван, защото да си социален работник не е просто професия. Това е кауза. Ние високо оценяваме това и се надяваме и обществото да оцени по достойнство усилията, които полагат. Стремим се да им осигурим възможности за обучения и супервизия, за развитие на работното  място. С  проектозакона за социалните услуги се предвиждат въвеждащи и надграждащи обучения, супервизия и стимули за професионално развитие на социалните работници. Регламентира се създаването на Етичен кодекс на служителите, които предоставят социални услуги и стандарти за работно натоварване. Освен това, знаете, че предстои повишаване на възнагражденията на служителите за страната, като това ще се отрази и на заплатите на социалните работници.

Какво ново регламентира Законът за социалните услуги? 

Проектът на Закон за социалните услуги урежда всички въпроси, свързани с предоставянето, ползването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги в България. Предвижда се облекчаване на достъпа на хората до социални услуги не само чрез подкрепата за информиран избор на услуга, правото на избор на доставчик и премахването на някои формални изисквания, но и със създаването на национална карта на социалните услуги, която да включва всички социални услуги, които се осигуряват чрез държавно финансиране. В законопроекта се предвиждат стандарти за организация и управление, за квалификация и професионално развитие на служителите и стандарти за ефективността на услугата с оглед постигнатите резултати за лицата, които я ползват, в отговор на потребностите им. Заложено е създаването на нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще извършва лицензирането на доставчиците на услуги, ще контролира спазването на закона и стандартите за качество. Новата структура ще проверява за начина, по който общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, ще проверява за спазване на правата на потребителите на социалните услуги, ще извършва мониторинг на ефективността на национално ниво. С новия Закон за социалните услуги се облекчава режимът за създаване на услуги. Регламентират се и възможности за сключване на споразумения между общини за предоставяне на услуги за лица от няколко общини и за лица от цялата област.

Има ли отворена схема по ОПРЧР, свързана със социалните услуги?

През октомври отворихме операция „Социално включване в общността“, която е с бюджет 5 млн. лева. По схемата могат да кандидатстват неправителствени организации, които са доставчици на социални услуги. Проектите трябва да са насочени към развитието на иновативни интегрирани социални услуги. С изпълнението на операцията ще бъдат създадени предпоставки за активно социално включване и адаптиране за пазара на труда на хора с увреждания и на лица, които полагат грижи за зависими членове от семейството си.