Здраве

Кафето пази черния дроб

  19.11.2018 15:26             
Кафето пази черния дроб

Кафето, особено шварц, е изключително полезно за черния дроб, ако се приемат по две до три чашки дневно. Благоприятен ефект има и еспресото, но когато е минало през филтър, концентрацията на антиоксиданти е по-висока, а те спират възпаленията на черния дроб, намаляват опасността от фиброза и дори мога да снижат значително честотата на формиране на първичен черодробен рак.

Учени от университета в италианския град Милано дори са установили, че ароматната напитка намалява риска от цирозата.

В проучването им участвали общо 274 души със заболяването и 458 здрави хора, които са били част от контролната група. В изследването били взети предвид фактори като употреба на цигари, прием на алкохол, както и консумация на напитки, съдържащи кофеин. Резултатите от проучването показват значителна връзка между понижаването на риска от чернодробна цироза и приема на кафе от една до четири чаши на ден.

Същевременно, учени от университета „Дюк” в САЩ смятат, че кофеинът понижава риска от развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест.. При това заболяване около черния дроб се натрупва мастна тъкан, която не се дължи на алкохол. Четири чаши кафе на ден или черен чай редуцират мастните клетки.

Затова се смята, че хората, които пият всеки ден от тези напитки имат по-здрав черен дроб.

монитор