Свят

5 причини да се чувстваме уморени сутрин

  19.11.2018 12:15             
5 причини да се чувстваме уморени сутрин

Вероятно мнозина от вас са се сблъсквали с този необясним феномен. Въпреки че всъщност сте спали достатъчно дълго през нощта, сутринта се чувствате като премазани от валяк. Вместо бодри и отпочинали, вие сте уморени и изтощени, без капчица енергия. Ще ви посочим няколко причини за това състояние, които потърпевшите непременно трябва да избягват. И тогава отново ще си върнете съня, даряващ сила.

1.  Алкохол предишната вечер

Чаша вино, една бира след работа или коктейл с приятели: всичко това звучи примамливо, но не бива да ви става навик преди лягане. Изследванията показват, че спиртните напитки имат изключително вредно въздействие върху съня. В действителност алкохолът нарушава качеството му и дори скъсява фазата на дълбокия сън.

2.  Лекарства

Някои медикаменти имат същия ефект като алкохола. Наистина, те ни правят сънливи и отпуснати и ни помагат да заспим по-бързо, но след приема им качеството на съня може да пострада значително. Спим неспокойно и имаме съкратени фази на дълбок сън. Нищо чудно, че на сутринта се чувстваме напълно изцедени.

3.  Спалнята е прекалено светла

Само в добре затъмнена стая тялото може да си почине пълноценно и да си набави достатъчно сън. Ако предпочитате помещението, в което спите, да е по-светло, трябва да знаете, че е възможно светлината да попречи на съня ви. Дори когато очите са затворени, организмът усеща наличието й. За да се радваме на несмущаван сън, преди да си легнем, трябва да се погрижим в стаята да не прониква никаква светлина.

4. Телевизия преди лягане

Безброй хора обичат преди лягане да гледат телевизия – било то любимия сериал, интересен филм или просто да прехвърлят каналите. Във всеки случай този навик не подобрява качеството на съня, дори напротив. Виновна е светлината, която телевизионният екран излъчва. Тя ни разбужда и ни причинява вътрешно безпокойство. И вместо да си починем добре през нощта, или се разсънваме и не можем повече да заспим, или спим лошо.

5. Кофеин следобед

Най-вероятно всички знаят, че не бива да пият кафе непосредствено преди лягане, за да не прогонят съня си. Но и следобед е добре да се въздържате от ароматната кафява напитка. В действителност  организмът на някои хора разгражда кофеина едва след 12 часа, поради което може да срещнат сериозни проблеми със заспиването.

Цветелина Велчева