Събития

10 момичета и момчета ще разчитат на стипендии „Великов”

  18.11.2018 11:23             
10 момичета и момчета ще разчитат на стипендии „Великов”

Девет студенти и един ученик ще получават тази учебна година стипендии от фонда, учреден от доц. Борислав Великов. За 15-та поредна година доцент Великов, който беше три мандата народен представител на хората в регион Монтана, подпомага с лични средства образованието на студенти и ученици, насърчава младежите да учат и да се развиват, а после да се върнат в региона и да положат всички усилия за съживяването му. 50  са младите хора, които през годините е подкрепил доцентът. Той е инвестирал в децата на Монтана над 120 000 лева. От 2003 година до днес  отпускането на стипендии не е прекратявано. Доцентът ги дава и през годините, когато не е част от парламента.

Галя Дунина от Вълчедръм е стипендиант седма година. От ученическата скамейка до сега, когато вече е 3 курс педагогика във Великотърновския университет, Галя всеки месец получава финансова подкрепа от фонда „Великов”. От тази есен стипендиант е и брат й Стефан. Той учи национална сигурност във Варна.

Сестрите Атанаска и Петя Петрови от село Смоляновци са студентки в УНСС. И двете са стипендиантки от ученички. Памела Видолова е студентка по математика в Софийския уневерситет, а Димитрина Еленкова от Лом вече учи магистратура по педагогика. Стипендиант е и биатлонистът Християн Георгиев. Той е 3 курс в спортната академия. Нанси Николова пък след година ще е дипломирана медицинска сестра.  Тя учи в Плевен, но иска да работи в Монтана в отделението по анастезиология и реанимация.

Само един ученик тази година е стипендиант на доц. Великов. 16-годишният Иван Ангелов от Смоляновци е 11 клас в строителната гимназия в Монтана.

„Всички млади хора, на които помагам, са умни деца. Всеки от тях е преживял собствена трагедия в семейството и се справя трудно. Вярвам, че тези млади хора един ден ще се върнат тук, за да дадат своите знания на нашия регион.”, каза доц. Великов.