Спорт

Елитът на мотокроса се събра в Лехчево /Снимки/

  13.11.2018 17:03             
Елитът на мотокроса се събра в Лехчево /Снимки/

Марио Тодоров от МХ Лехчево спечели домакинския мотокрос в клас МХ 3 при 250-кубиковите машини. Пистата в местността „Кунов Гложак” край бойчиновското село прие 5-ия последен кръг от Традиционния шампионат по мотокрос. Интересът към състезанието бе изключително голям. Над 2500 пилоти от страната и Турция се състезаваха в отделните класове. Мотокросът бе открит от кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев.

„Добре дошли на трасе №2 за мотокрос в България. Изключително съм радостен да ви посрещна за втори път тази година в Лехчево. След като отново изявихте желание да карате тук значи, че сме добри домакини. Искам да изкажа благодарност на момчетата от клуба по мотокрос в Лехчево и на всички спонсори от общината за огромната помощ за организацията”, заяви Сретениев. 67 пилоти взеха участие в кръга в Лехчево.

В клас МХ 3 Марио Тодоров от МХ Лехчево с „Ямаха“ изпревари Гани Нецев и Едуард Иванов, също с „Ямаха“. В МХ 3 450 куб.см друг представител на МХ Лехчево Цветан Енчев с „КТМ“, и един от основните организатори на състезанието, остана девети. Григор Царев, Атанас Петров и Александър Пенев заеха призовите места в класа. Виктор Бориславов, Тервел Замфиров и Димитър Шимов се качиха на почетната стълбичка в клас МХ 85. Топ-пилотите на България европейският шампион Майкъл Иванов и Хакан Халми сътвориха истинско шоу за публиката, в клас МХ 2. Пилотът на НСА Моторспорт с „КТМ“ изпревари Халми с „КТМ“ от МСК Севлиево. Трети остана Димитър Грозданов. При най-малките, клас МХ 65, триумфира Тихомир Йорданов следван от Дани Цанков и Никола Досев. При ветераните над 45 години победител стана Захари Томов, който изпревари Веселин Маринов и Калчо Димитров. Стамен Захариев от Монтана е осми.

Състезанието в Лехчево бе последно за годината от Традиционния шампионат по мотокрос. Освен двата кръга на пистата в местността „Кунов Гложак” състезания имаше в Мездрея, Кнежа и Кула.

Ето и крайното класиране по класове за 2018 година, чието награждаване става в Лехчево:

МХ Лехчево има вицешампион в МХ 3 250 куб.см. Това е Йордан Йорданов. Пилотът получи контузия в рамото и не успя да спечели подиум в последния кръг. Травмата не стана по време на състезанието.

„Данчо се пусна да извади от трасето паднал състезател, за който имаше реална опасност да бъде пометен от моторите. За съжаление претърпя инцидент и извади рамо”, коментира Цветан Енчев. Людмил Александров е новият шампион в класа, а Едуард Иванов е трети. Другият представител на МХ Лехчево Марио Тодоров, който спечели у дома е пети. Класирането му е от три кръга, заради ангажименти в чужбина. В МХ 3 при 450 кубика Цветан Енчев от МХ Лехчево е четвърти в крайното класиране. Пред него са Христо Димитров, Захари Томов и Григор Царев.

Борис Иванов, Никола Досев и Тихомир Йорданов са победители в МХ 65. На първите три места в МХ 85 са Димитър Шимов, Виктор Бориславов и Габриел Недялков. В МХ 1 класацията е следната: Тони Цветков, Калоян Илиев и Томислав Томов. МХ 2 – Християн Дяков, Майкъл Иванов, Димитър Грозданов. МХ3 ветерани – Калчо Димов, Николай Ангелов, Кольо Ковачев. Стамен Захариев от Монтана е 13-ти.

Следващата година се очаква да има 10 кръга в Традиционния шампионат по мотокрос. Пистата край Лехчево е направена преди повече от 9 г. През 2016 г. беше реновирана и на нея се провежда за първи път кръг от шампионата по мотокрос. Високоскоростното трасе е с дължина 1800 м. Състои се от общо 15 технични елемента, от които всеки един е специфичен. Има 12 леви и 7 десни завои. Пистата е изградена благодарение амбициите и упоритостта на Цветан Енчев и Йордан Йорданов, състезателите на МХ Лехчево. Гран При на Лехчево се провежда с подкрепа на Община Бойчиновци и кметът Светлин Сретениев.