Крими

13 ноември - Ден без пешеходци- жертви на пътя

  13.11.2018 13:01             
13 ноември - Ден без пешеходци- жертви на пътя

От началото на 2018 г. на територията на област Видин пешеходци са участвали в 18 катастрофи, 15 са били ранени. За същия период на 2017 г.  в региона  са възникнали 17 катастрофи с 13 ранени пешеходци.

През втората десетдневка на настоящия месец пътните полицаи осъществяват активен контрол спрямо пешеходците за спазване на  правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание униформените обръщат на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно, особено извън населените места.

Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака. Причините обикновено са комплексни - намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време, съчетани с несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.