България

1000 майки се върнали по-рано на работа

  13.11.2018 11:41             
1000 майки се върнали по-рано на работа

Около 1000 майки са се върнали по-рано на работа през тази година в следствие на промените в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда, каза заместник социалният министър Зорница Русинова. Промените влезнаха в сила през юни миналата година и касаят майките на деца до 1 година.

Жените върнали се на работа преди края на майчинството, получават допълнително 50% от заплатата си. Социалното министерство пък чака указания от Европейската комисия заради решението на Европейския съд, с което се обявява, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Решението е след запитване от румънски съд заради казус в Румъния. Междувременно работодателите у нас поискаха по време на майчинство да не се начислява платен годишен отпуск, както и да се намали платеното майчинство.

По думите на Русинова извоюваното право е право и не трябва да се отнема. Според нея бизнесът трябвало да отчете и това, че в големите градове има недостиг на места в детските градини. „Създаването на детски градини и ясли към предприятията не е популярно сред работодателите“, каза Русинова. Тя подчерта още, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не това да се постига чрез принуда. Освен 50% бонус, който получавали майките, избрали да се върнат по-рано на работното си място, друг стимул бил осигуряването на детегледач по оперативните програми. Вариант било и гъвкавото работно време, което според Русинова към момента се ползвало само е администрациите. По думите й около 90% от служителите там използвали възможността. Същевременно фирмите не прибягвали до тази законодателна възможност.