Събития

Глад за медицински сестри в Северозапада

  11.11.2018 11:15             
Глад за медицински сестри в Северозапада

30 000 места за  медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори и акушерки ще останат незаети в следващите 10 години в България, предупреди в Монтана председателят на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи Милка Василева. И в Северозапада, както навсякъде у нас, има остър глад за медицински сестри. Най-нисък е кадровият дефицит в Монтана, а най-тревожна е ситуацията във Видин.

Средната възраст на сестрите у нас е 54 години, което с 9 повече от европейската. Само  12 от медицинските сестри в област Монтана са под 35 години, лаборантите на такава възраст са 4, рехабилитаторите – 5, а в детските градини и ясли в общината работят 30 медицински сестри, повечето от тях в предпенсионна възраст.

Монтана беше домакин на среща на сестри и лаборанти от  Монтана, Видин, Плевен, Враца и София. Организираната на кръгла маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор за регионалното развитие” се проведе със съдействието на местната власт. На срещата се обсъждаха преодоляването на кадровия дефицит, мотивацията на здравните специалисти за работа и професионално усъвършенстване, разширяване на възможностите за реализация, законодателни инициативи за осигуряване и контрол на минимален праг на заплащане и брой квалифициран персонал в държавните и частните лечебни заведения. Дискусията, която сестрите нарекоха   „Добрите стъпки създават посока”, изготви паметна записка, която ще бъде изпратена в парламента и здравното министерство.

На форума бяха областният управител Росен Белчев, депутатът Ирена Димова и кметът Златко Живков. Градоначалникът призова сестрите в детските ясли да не бързат да се пенсионират, защото „от началото на следващата година заплатите ви ще са между 800 и 1 000 лв”.