Крими

Мулета на измамници се отърваха с условни присъди

  08.11.2018 13:45             
Мулета на измамници се отърваха с условни присъди

Жена и мъж, работили за телефонни измамници, са осъдени от районния съд в Лом. К.К.Д. от София и Р.Н.Й. са с условни присъди. Двамата заработвали като мулета на измамниците. Те прибирали оставените от жертвите пари и ценности.

К.К. е спипана през април 2016 година. Тя трябвало да прибере от улицата 3000 лв. Жертвата на апашите обаче успяла да се свърже със свои близки, които позвънили в полицията и така помагачката на престъпниците била спипана. Тя е осъдена на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Година по-късно криминалистите спипали безработния Р.Н.Й. Той трябвало да закара до определено място 5 347 лв., спестовна книжка и дебитна карта, собственост на А.Л.В.. Според разследващите мъжът е знаел, че парите са от измама. Той е осъден на 6 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок.

През 2016 и 2017 година на територията на област Монтана над 200 възрастни хора станаха жертви на телефонни измамници. През тази година статистиката на областната полиция показва, че тези престъпления са намалели пет пъти. Според криминалистите обаче това не значи, че бандитите са спрели да грабят, а че работят на територията на други региони. Най-много жертви на измамници от началото на годината са регистрирани в областите Стара Загора и Кърджали.