Лайфстайл

Шестте типа любов сред хората, според древните гърци

  08.11.2018 11:52             
Шестте типа любов сред хората, според древните гърци

Изпитваме любов по много различни начини. Обичаме: своя спътник в живота, семейството си, най-добрия си приятел, работата си, дори колата си. Явно е, че използваме "обичам" за различен контекст. Това подчертава разнообразните измерения на привързаността. 

По отношение на връзките между хората, по-точно между двама житейски партньори, древните гърци са описали няколко вида любов, разказва сп. Quartz. На базата на техните разбирания социологът и активист Джон Алън Лий посочва, че има шест вида често срещана любов, за която е известно от времената на Древна Гърция до днес. Ето какви са те. 

Ерос. Това е романтичната любов, изживявана като в приказките. Физическата красота е много важна за този тип любов. Привличането е наситено и незабавно ("до уши"). Любовникът на Ерос изпитва настояща нужда да задълбочи връзката емоционално и физически. Тези хора обожават чувството да бъдат влюбени. Те по-скоро са моногамни, остават във взаимоотношенията възможно най-дълго, докато те се усещат освежаващи и привличащи. После може да сменят обекта на обожание с друг, към когото отново да изпитат същите чувства. 

Сторге. Този тип любов се среща при хората, когато те са стабилни и отдадени на връзките си. Те ценят компанията на човека до тях, психологическата близост и доверието, което му имат. При тях любовните отношения израстват до приятелства, така че любовта може някак да се изпълзне извън двойката. Този вид обичане е траен и издръжлив, хората са в него дългосрочно. 

Лудус. Хората в това състояние разглеждат любовта като игра, която играят с една цел: за да спечелят. Често това може да бъде игра с повече от двама участници. Те нямат проблем да използват заблуда, манипулация. Не са склонни да се обвързват дългосрочно и често са емоционално далечни и трудно достижими истински. Тъй като са по-фокусирани върху краткосрочното, отдават по-голяма важност на физическите черти на обичания човек. 

Прагма. Прагматичността царува в този тип любов. Логиката се използва, за да се определя конкурентоспособността и бъдещите възможности. Това не означава, че хората с тази любов използват лишен от емоции подход. Те по-скоро отдават по-голяма важност на това дали един потенциален партньор ще бъде способен да посрещне нуждите им. Тези нужди може да са социални, или финансови. Често тези хора обмислят дали техният избраник или избраница ще бъдат приети от семейството и приятелите. Освен това оценяват и неговите емоционални достойнства, например дали ще има умения да остане спокоен във високостресови ситуации. 

Мания. Това се отнася до обсесивния любовен стил. Тези хора са емоционално зависими и изпитват тревожна нужда сравнително често да ги уверяват, че ги обичат и харесват. Склонни са да изпитват пикове на радост и тъга, в зависимост дали партньорът отговаря на нуждата им. Често срещно е чувството за собственост, заради което се поражда ревност, която от своя страна е проблем. 

Агапе. Този тип хора в любовта са много даряващи и грижовни, мисленето и поведението им са центрирани изцяло в нуждите на другия. Това в голяма степен е обезценяване на себе си и собствената роля и нужди, безусловна любов. Този тип партньор ще ви обича точно такива, каквито сте. Ще бъде и много благодарен на всички действия на ответна любов и грижа, които получава в замяна. Тъй като тези хора дават много от себе си, при тях има много високи нива на вътрешна удовлетвореност и щастие от връзката. 

Истината за любовта е, че видът любов, през който преминаваме, е вероятно да се промени с времето. В повечето връзки наситените емоции на Ерос не са устойчиви и с времето естествено избледняват - след месеци и години. Тези страстни чувстват могат да бъдат заменени с по-дълбока връзка със същия човек като Сторге - партньорство, което може да продължи цял живот. За съжаление мнозина не осъзнават, че еволюцията на романтичната любов към партньорската е нещо много нормално и наистина здравословен преход. Тъй като пламенните чувства на преклонение отшумяват, понякога хората смятат, че те вече не обичат другия, като всъщност интимността и близостта на партньорската любов Сторге може да бъдат изключително силни. Само ако им се даде шанс. 

managerbg