Здраве

7 метода за пречистване на черния дроб от токсини

  07.11.2018 11:30             
7 метода за пречистване на черния дроб от токсини

Натоварванията на средата могат да напълнят тялото ни с токсини

Понякога не си даваме сметка до каква степен организмът ни е замърсен от токсини и отрови. Работата в офис често налага да засищаме глада си с бургери, пици или някаква друга "бърза храна". Все по-често ядем използваме готови храни или полуфабрикати, които също малко или много съдържат вредни вещества.

А пък, когато дойдат празници, натоварваме още повече организма си с всичкото препиване и преяждане. 

Допълнително недоспиването и стресът пречат на организма ни да се отърве от токсините в тялото, а мръсният градски въздух допълнително ни трови. Иначе казано, от време на време трябва да пречистваме организма, за да си нямаме проблеми със здравето.

Органът, който се грижи за обработването на всички вредни вещества, попаднали в организма ни, е черният дроб. Ако забележите признаци, че той не се справя с работата си и е уморен, най-добре да прибегнете към тези седем метода за пречистване, предложени от Lechitel.net:

Едно от най-важните неща за добър и здрав организъм е да се пие много вода. Солидното хидратиране помага да се "измие" черният дроб. Добре е да започнем деня си с чаша хладка вода с изцеден вътре сок от един лимон. Пресният лимонов сок ще подпомогне черния дроб в разграждането и изхвърлянето на отровите, а водата, от своя страна, ще ги изведе извън организма.

Друг важен аспект за пречистването на черния дроб е всеки ден да поемаме поне по една супена лъжица полезна мазнина. В случая под "полезна мазнина" се разбира зехтин, ленено или конопено масло. Веднага след като е погълнем мазнината, трябва да се изпием и една лъжица сок от лимон или от портокал. Това ще помогне за по-лесното отделяне на токсините от организма, а също така ще се погрижи, ако има и някакви леки възпаления на черния дроб.

Допълнително с това се препоръчва да се повиши консумацията на пресен лук и чесън. Тези продукти са особено полезни за черния дроб. Те съдържат в себе си определени хранителни вещества, които разграждат мазнините, отложени в кръвоносната система. Допълнително с това лукът и чесънът са унищожител на вредните бактерии в тялото.

Положително въздействие за пречистването на черния дроб има и магарешкият бодил (известен още като бял трън). В тази билка се съдържа веществото силимарин, който действа благотворно и защитава клетките на черния дроб от отровите. Освен това магарешкият бодил предпазва от разрушаване един специален антиоксидант, който осигурява извеждането на токсините от черния дроб.

Полезна в случая е и тинктурата от глухарче. Тя помага за образуване на жлъчен сок и за правилното функциониране на черния дроб.

За да забавите възпалителните процеси в черния дроб и организма като цяло, е добре да започнете да подправяте ястията си с куркума и къри. Двете подправки действат много положително в тази насока.

Ползотворен ефект има и приемането на много плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Това са чушки, домати, броколи, спанак, зеле, зелен грах, целина, портокали, грейпфрути и др.

Източник: Lechitel.net